Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Fasada kao investicija, a ne trošak

JUBIZOL
10.02.2021.
u 14:00

Izvedba toplinske izolacije zapravo je investicija u budućnost jer nam dugoročno donosi samo korist i zato je ne smijemo shvaćati kao trošak.

Ako investiciju u fasadu usporedimo, na primjer, s kupovinom novog automobila, ubrzo ćemo uočiti značajnu razliku, jer vrijednost automobila u deset godina drastično pada, a usto imamo i visoke troškove održavanja svake godine (osiguranje, servisi, zamjena guma...). U slučaju izrade nove fasade zadržavamo ekonomsku vrijednost nekretnine i sprečavamo njeno propadanje, a održavanja u deset godina praktički nema.  U slučaju prodaje nekretnini time dižemo vrijednost i ona postaje atraktivnija za prodaju. 

Izoliranjem fasade povećavamo i ugodu stanovanja u objektu, smanjujemo mogućnost nastanka plijesni, stvaramo bolje uvjete za boravak i snižavamo troškove grijanja.  Ako živimo u neizoliranom objektu, taj trošak na godišnjoj razini može biti vrlo visok.  Koliko biste uštedjeli izradom fasadnog toplinsko-izolacijskog sustava i koje je vrijeme povrata investicije?

Ako gledamo samo s ekonomskog gledišta, optimalna debljina izolacije ovisi o energentu kojim zagrijavamo objekt.  Što su vaši troškovi grijanja viši, to vam se više isplati postaviti deblju izolaciju.  Tako je u slučaju upotrebe lož-ulja ekonomski optimalna debljina uobičajenog bijelog fasadnog stiropora (uzimajući u obzir životnu dob fasade od barem 25 godina) 25 cm. 

Kao primjer pogledajmo koliko bi bilo razdoblje povrata kod veće debljine izolacije ako smo prvotno željeli ugraditi samo 5 cm grafitnog stiropora.  Razlika u cijeni između postavljanja fasade s toplinskom izolacijom od 5 cm i one od 10 cm je samo u cijeni toplinske izolacije, jer cijena rada, završnih slojeva i postavljanja skele ostaje jednaka.  Dakle, veća debljina izolacije u ovom slučaju znači samo nešto više od 10 % povećanja investicije.

U slučaju grijanja lož-uljem je ušteda kod grafitnog stiropora debljine 10 cm u usporedbi s onim od 5 cm nešto više od 1,8 eura / m2, u slučaju debljine 15 cm nešto više od 2,7 eura / m2 i u slučaju debljine 25 cm nešto više od 3,3 eura / m2. Razdoblje povrata investicije kod veće debljine grafitnog stiropora je prikazano u donjoj tablici.

Razlika u debljini izolacije

Razlika u cijeni investicije po m2

Razdoblje povrata investicije

10 cm umjesto 5 cm

~ 5,00 EUR / m2

 manje od 3 godine

15 cm umjesto 5 cm

~ 10,00 EUR / m2

 manje od 4 godine

25 cm umjesto 5 cm

~ 20,00 EUR / m2

manje od 6 godina

Iz rezultata izračuna vidljivo je da se izvedba većih debljina izolacije financijski vrlo brzo isplaćuje i razumno je ugraditi deblju toplinsku izolaciju, jer je razlika u razdoblju povrata investicije u slučaju tanjeg ili debljeg stiropora razmjerno mala, a nakon tog razdoblja je ušteda kod debljeg stiropora znatno veća.  Usto u budućnosti možemo očekivati i rast cijena energenata.  U posljednjih dvadeset godina cijena lož-ulja se svakih 10 godina povećavala za otprilike 100 %, dok plaće nisu rasle istim trendom.  I kretanje cijena ostalih energenata bilo je u velikoj mjeri u takvim okvirima. 

Općenito je potrebno pri planiranju fasadne toplinske izolacije imati širu sliku i pružiti cjelovita rješenja zajedno s ostalim sustavima za osiguravanje primjerenih životnih uvjeta.  Moramo biti također svjesni činjenice da će nas fasada služiti dugo, npr. narednih 25 godina i zato trebamo odabrati pojedine komponente sustava na način da djeluju kao usklađena cjelina koja ima sustav europske tehničke ocjene (ETA). Važni podaci kod pojedinih komponenti koje je potrebno znati:

Stiropor: za ugradnju na fasadne površine primjeren je samo fasadni stiropor (koji mora biti i primjereno skladišten), a ne uobičajeni građevinski stiropor kod kojeg se ne prati dimenzijska stabilnost.

Temeljna žbuka s armaturnom mrežicom: nismo dovoljno svjesni da je za trajnost sustava vrlo važan odabir kvalitetne temeljne žbuke koja podnosi sve mehaničke napetosti uslijed termičkog rastezanja i skupljanja, udaraca predmeta itd., a taj je sloj relativno tanak (3 do 6 mm). Ako se vratimo na analogiju s automobilima, za cijenu dodatne opreme poput metalik boje na autu u tvrtki JUB dobivamo fasadni sustav koji je otporan na udare tuče, Jubizol Strong, gdje se koristi certificirana, posebno formulirana mikroarmirana i vrlo elastična žbuka koja bez ikakvih oštećenja podnosi udare ledenih kugli promjera 5 cm koje se kreću brzinom 140 km/h.

Završna žbuka: najvažnije svojstvo završne žbuke je vodonepropusnost, jer samo takva žbuka sprečava penetraciju oborina u unutrašnjost fasadnog sustava i time jamči postojanost toplinske izolacije te zaštitu od oštećenja koja bi pritom mogla nastati. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije