Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolji uvid

Farmaceutski divovi surađivat će u razvoju lijekova za demenciju

laboratorij
Dalibor Urukalović
12.06.2010.
u 16:00

Veliki proizvođači lijekova stvorit će zajedničku bazu podataka o kliničkim studijama koje su proveli o Alzheimerovoj i Parkinsonovoj bolesti, kako bi potaknuli razvoj novih lijekova

Veliki proizvođači lijekova stvorit će zajedničku bazu podataka o kliničkim studijama koje su proveli o Alzheimerovoj i Parkinsonovoj bolesti, kako bi potaknuli razvoj novih lijekova. Ujedinjavanje podataka o više od 4000 pacijenata s neurodegenerativnim bolestima pružit će akademskim i industrijskim istraživačima širom svijeta bolji uvid u spomenute bolesti nego da svaka tvrtka čuva svoje podatke za sebe. Objavio je to američki Critical Path Institute, neprofitna organizacija koja se zalaže za poboljšanje razvoja lijekova.

Unatoč žestokoj konkurenciji, farmaceutske tvrtke sve su spremnije na suradnju jer su “svjesne da se inovacije više ne događaju u jednom laboratoriju, nego kroz stalnu interakciju znanstvenika u biofarmaceutskoj industriji, udruga pacijenata i političara”. Na to ih je vjerojatno potaknulo i to što nakon više desetljeća istraživanja medicina nudi malo učinkovitih načina liječenja demencije koja pogađa milijune ljudi širom svijeta.

U projektu sudjeluju farmaceutski divovi Pfizer, GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novartis AG Sanofi-Aventis i Abbott Laboratories, u suradnji s Američkom upravom za hranu i lijekove (FDA), američkim Nacionalnim institutom zdravlja (NIH) i Europskom medicinskom agencijom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije