Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima smisla

Evolucija ima objašnjenje zašto žene toliko često okreću očima

shutterstock
02.01.2020.
u 13:24

Psiholozi koji se bave evolucijom kažu da žene svih dobi okreću očima kao čin dominacije

Psihologinja Lisa Damour kaže da djevojke koje nešto rade i okreću očima tako izražavaju svoju dominaciju prema nekome tko tom trenutku ima moć, primjerice, roditeljima.

Teorija evolucije objašnjava ovu pojavu kao fundamentalnu strategiju žena da pokažu kako su bolje i pred drugim ženama, za razliku od muškaraca koji to uopće ne rade. Primjerice, koriste to kada kritiziraju nečiji izgled, šire tračeve i slično. 

Agresivnost niskog i visokog rizika

Dr. Tracy Viallancourt sa Sveučilišta u Otavi objašnjava ovo kao agresivnost niskog rizika. Dakle, još od prapovijesti, žene su morale ostati žive kako bi odgojile potomke i rađale još više potomaka te tako nastavljale rast ljudske rase. Nisu se odlučivale za strategije visokog rizika, baš zato jer su morale zaštititi svoj život. 
Drugim riječima, muškarci su se mogli fizički obračunavati i tako riskirati smrt, ali povijesno gledano, žene su samo signalizirale drugim ženama da su one glavne! 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije