Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zeleno zdravlje

Evo zašto biste trebali češće jesti brokulu, kelj, raštiku i špinat

brokula
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
02.02.2016.
u 08:30

Naši stari znali su iskustveno, a znanost je danas potvrdila ljekovitost zelenih namirnica: štite od raka, izbacuju otrove iz tijela, jamče zdravo srce i žile...

Da biste sačuvali imunitet, svakodnevno jedite obroke sa zelenim namirnicama, posebno kupusnjačama.

Brokula ubija mikrobe

Iznimno je ljekovita. Istraživanje Sveučilišta u Illinoisu dokazalo je da se sulforafan, tvar koja se nalazi u brokuli i potiče sintezu bjelančevina što štite stanice i čuvaju ih od raka, prenosi iz probavnog sustava u ostatak tijela izravno putem tzv. dobrih bakterija. Sulforafan ima antikancerogena, antidijabetička i antimikrobna svojstva. 

Kelj tjera depresiju i tumore

Kupusnjače jamče zdravo srce i žile, štite od raka. Kupus štiti od raka dojke, a kelj potiče dugovječnost. Kelj je riznica sulforafana, koji pročišćava organizam i štiti ga od niza bolesti. Obiluje karotenoidima, koje su na sveučilištu Harvard povezali s općim osjećajem optimizma. Sadrži glukozinolat, koji se odlično bori s tumorima. 

Raštika najzdravija na svijetu

Glavna zimska hrana naših predaka u Dalmaciji raštika je danas postala hit namirnica na nutricionističkim listama. Znanstvenici su ostali zatečeni njezinom ljekovitošću – svrstali su je među 10 najzdravijih namirnica u svijetu. 

Obiluje kalcijem i izvanredan je izvor snažnih antioksidansa luteina i zeaksantina. Antioksidacijska i antitoksična svojstva ovog povrća izrazita su. Čisti jetru i cijeli organizam od otrova, štiti od zloćudnih bolesti. 

Špinat jača kosti

Štiti od upala, pomaže krvožilnom sustavu da ostane zdrav, jača kosti, ima antikancerogena svojstva. Špinat je izvanredan izvor željeza. Obiluje fitonutrijentima. Beta-karoten, lutein i zeaksantin osiguravaju snažnu antioksidacijsku zaštitu stanica. Obiluje flavonoidima, među kojima je 13 snažnih antioksidansa. Sadrži bakar, mangan, cink, vitamin E i selen – tvari koje uništavaju slobodne radikale. 

 

>>4 'zimske' namirnice koje će vas čuvati od virusa i bakterija

Komentara 2

FI
fing
09:11 02.02.2016.

Nedavno ste nam rekli da špinat ne smijemo često jest jer ćemo dobit bubrežne kamence. Najbolje ništa ne jesti ispada, heh...

DU
Deleted user
09:15 02.02.2016.

Kupusnjače mogu podnijeti hladnije vrime, moje su čak i preživile do sada u vrtu, bez zaštite. Naravno da su zdrave! I poriluk je zdrav i mrkva, pastrnjak, povrće koje se još može koristiti iz vrta, bez spremanja u kiselinu ili smrzavanja, osobito bez konzervansa i inih dodatnih oprema iz raspršujućih boca. Nisu izgledom za trgovačku reklamu ali o tome će sud donit moj metabolizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije