Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utoplite se!

Evo što hladnoća čini vašem mozgu, srcu, plućima, koži...

Snijeg u Zagrebu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
01.03.2018.
u 10:50

Pogledamo li kroz prozor, možemo vidjeti što veliki minusi rade okolišu, no znate li što se događa našem tijelu pri ovako niskim temperaturama?

Hladnoća je okovala Hrvatsku, a zbog temperatura znatno ispod ništice izdano je crveno upozorenje kojim se upozorava da je potrebna posebna zaštita.

Pogledamo li kroz prozor, možemo vidjeti što veliki minusi rade okolišu, no znate li što se događa našem tijelu pri ovako niskim temperaturama?

Dr. Daniel Atkinson objasnio je na koji način ''debeli minusi'' utječu na određene dijelove tijela, piše Metro.

Mozak
Hipotalamus reagira na signale iz živčanih završetaka i otpušta hormone kako bi regulirao temperaturu tijela i održao vitalne organe toplima. Pri tome dolazi do stezanja krvnih žila. Kada je tijelo izloženo vrlo niskim temperaturama dulje vrijeme, funkcija hipotalamusa može utjecati na proces razmišljanja pa neke osobe neće biti sposobne donositi jasne odluke.

Srce
Tijelo će koristiti više kisika i pumpati više krvi oko vitalnih organa kako bi ih održalo toplima pa srce ubrzava svoj rad. Zbog nedostatka protoka krvi, posebno su osjetljivi prsti na rukama i nogama koji prvi osjete znakove pothlađenosti.

Dlačice
Hipotalamus luči hormone koji zadržavaju toplinu tijela, a to prouzročuje i prianjanje dlačica na tijelo, ali i 'ježenje'.

Nos
Koža unutar nosa može postati suha i početi pucati zbog hladnog vremena te biti podložnija iritacijama.

Pluća
Iako hladan zrak prvo prolazi kroz nos, usta te grlo dok ne dođe do pluća, kod vrlo niskih temperatura mišićno tkivo unutar dišnog sustava može titrati i grčiti se, što dovodi do poteškoća s disanjem i kašljanjem. Suhi hladan zrak posebne probleme može napraviti astmatičarima.

Usne
Koža na usnama postaje suha, tanka i ispucana.

Mišići
Kontrakcije u mišićima proizvode energiju i pomažu pri cirkulaciji krvi, a to može dovesti i do drhtavice. Nakon duljeg razdoblja na hladnoći, mišići će sve manje moći pratiti osnovne pokrete.

Krv
Krvne žile postaju uže kako bi krv mogla što brže putovati kroz tijelo i opskrbljivati ga kisikom. Kako najviše krvi održava temperaturu vitalnih organa, manje krvi odlazi u ekstremitete.

Koža
Hladno vrijeme može prouzročiti urtikariju, alergijski osip poznat i kao koprivnjača.

Snijeg u Zagrebu
1/21

Komentara 11

BI
bitfojc
11:56 01.03.2018.

još jedan u nizu članaka na večernjem u stilu "znate li što se desi kada otvorite slavinu na kojoj je crvena oznaka?"

DO
dopizdilomi
13:42 01.03.2018.

Izgleda ipak minusi najviše štete tzv. "novinarima".

TR
trabant7
12:22 01.03.2018.

Daj ne mimozajte ljude, kako je prije bilo i više snijega i hladnije pa su ljudi preživjeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije