Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pažljivo

Evo koju hranu možete pripremiti u mikrovalnoj, a koju nikako ne biste smjeli grijati

Shutterstock
26.05.2020.
u 07:00

Nešto se bolje pripremi u mikrovalnoj pećnici, ali postoji i hrana koja nikako ne bi smjela ni blizu istoj.

S obzirom na nedostatak vremena u današnjem užurbanom životu, mikrovalna pećnica je spas. Podgrijavanje jela, priprema nekih brzih kolačića, grijanje kupljene gotove večere... Ipak, nije dobro svaku hranu stavljati u mikrovalnu, a u nastavku pročitajte i koju.

Insider je otkrio nekoliko namirnica koje bez problema možete brže i jednostavnije pripremiti u mikrovalnoj.

'Špageti' bundeva
Uzmite bundevu, novu vrstu koja je oduševila internet a naziva se 'špageti bundeva', probušite nekoliko rupa u njoj i pecite u mikrovalnoj dok ne omekša, nekih 5 do 10 minuta. Rezultat će biti isti kao da ste ju pekli u pećnici, a uštedjet ćete vrijeme. Nakon što je omekšala, razdijelite ju vilicom i dobit ćete alternativu tjestenini.

Riža
Stavite kuhati rižu i zaboravite na nju, pa se redovito prekuha? Probajte ju skuhati u mikrovalnoj. Bitan je pravi omjer tekućine i riže - na svaku šalicu riže idu dvije šalice vode. Možete dodati i žličicu maslaca ili ulja i malo soli.

Juha i gulaš
Ovakva jela najbolje bi bilo podgrijati u mikrovalnoj. Imajte na umu da nije dobro podgrijavati cijeli lonac ako ga nećete pojesti, pa to isto, podgrijano, vratiti u hladnjak. Zato odvojite koliko ćete pojesti i stavite u mikrovalnu na par minuta.

Zobena kaša
Stavite ih u vodu ili mlijeko i na nekoliko minuta u mikrovalnu - ovo je idealno ako ste u žurbi, Začinite omiljenim voćem, sjemenkama, medom... I doručak je spreman!

Kokice i nachosi
Kako biste izbjegli nered na štednjaku, kokice je najbolje pripremiti u mikrovalnoj. Također, mikrovalna je odlična i za pripremu nachosa koji mogu biti gotovi u sekundi. Sve što trebate je posložiti nachose na tanjur i staviti dodatke i preljeve koje želite. 

Pečeni krumpir
U pećnici se peče jako dugo, a isti rezultat možete postići u mikrovalnoj - za nekih 12 minuta. 
Probušite nekoliko rupa u krumpiru kako ne biste napravili nered i ostavite da se peče dok ne omekša.

U videu pogledajte odličan recept za majonezu:

Sada, kada znate što možete brzo pripremiti, donosimo i popis namirnica i jela koja nikako ne biste trebali podgrijavati.

Kruh
Hrana poput hamburgera i sendviča ne bi trebala ići u mikrovalnu jer će ona vrlo brzo izvući vlagu iz peciva i kruha pa ćete dobiti ustajali okus. 

Smrznuto meso
Zaboravili ste izvaditi meso iz zamrzivača dan prije kuhanja? Nemojte ga pokušavati odmrznuti u mikrovalnoj - zapravo započinjete proces kuhanja pomoću topline iz svoje mikrovalne. 

Proteini
Proteini su još jedan loš izbor za mikrovalnu pećnicu. Ako proteine ​poput piletine i odrezaka držite predugo u mikrovalnoj iz njih će se izvući vlaga. Ovo može učiniti meso gumenim i tvrdim.

Plodovi mora 
S njima treba postupati pažljivo, pa ih pripremajte kuhanjem na pari, kratkim prženjem na laganoj vatri ili na roštilju.

Zeleno povrće
Kelj ili bilo koje drugo zeleno povrće ne bi trebalo ići u mikrovalnu. Konkretno, neki su prilikom zagrijavanja zelenog povrća poput kelja, vidjeli iskre. Točan uzrok iskre nije jasan, ali to je vjerojatno povezano sa sadržajem vlage u povrću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije