Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Evo koje karakteristike lica morate imati da biste dobili veću plaću

pouzdanost
Foto: Thinkstock
27.12.2015.
u 12:20

No, osoba koja vas sluša može se podsvjesno oslanjati na vašu strukturu lica – što je izvan vaše moći – što će joj pomoći da odredi koliko novca zaslužujete

Na prvom razgovoru za posao, kad dotaknete pitanje plaće, mnogo toga ovisi o vama, a da toga možda i niste svjesni. Lako ćete impresionirati osobu s druge strane stola počnete li govoriti o svojim prošlim uspjesima, budućim ambicijama ili sposobnosti da vodite tim.

No, osoba koja vas sluša može se podsvjesno oslanjati na vašu strukturu lica – što je izvan vaše moći – što će joj pomoći u određivanje vaše cijene.

Nova istraživanja pokazuju da lica koja drugima upućuju na kredibilitet i dominantnost mogu u startu dobiti veću plaću.

Prethodna istraživanja pokazala su da je dominantnost povezana s muškim karakteristikama poput kvadratnog lica, jakih vilica, izraženih obrva i tankih usana te manjih očiju.

Pouzdanost je povezana sa ženskim karakteristikama poput okruglog lica, velikih očiju, tanjih obrva i punih usana. U posljednjoj studiji, koju citira i Association for Psychological Science, znanstvenici pod vodstvom Laure Fruhen s University of Western Australia, sudjelovalo je 1500 osoba kojima su dane fotografije stotinu muškaraca i žena.

Ispitanike se pitalo da kažu koliko bi platili osobu s fotografije za poziciju maloprodajnog menadžera ili šefa maloprodaje – potonja pozicija je viša. Za poziciju maloprodajnog menadžera, plaće se kreću od 36.000 do 43.655 dolara godišnje, a za šefa maloprodaje od 125.000 do 134.000 dolara godišnje.

U prethodnom eksperimentu, druga grupa ispitanika evaluirala je fotografije privlačnosti, dominantnosti i pouzdanost.

Kad su znanstvenici analizirali podatke, uočili su da je privlačnost bila važnija za kandidate niže pozicije. Oni koji su bili zgodniji, dobili bi u prosjeku 362 dolara veću plaću.

Među kandidatima za višu poziciju, pouzdanost i dominantnost bila je značajnija. Kandidati koji su djelovali pouzdanije, dobivali su u prosjeku 419 dolara više, dok su oni koji djeluju dominantnije dobivali 355 dolara više.

Sukus istraživanja pokazuje da osobe koje se čine dominantnijima, djeluju manje pouzdane. No, znanstvenici su za Business Insider rekli da su te odlike neovisno utjecale na iznose plaća. Drugim riječima, ako djelujete izrazito dominantno, mogli biste biti bolje plaćeni, a ako djelujete izrazito pouzdano, također biste mogli biti bolje plaćeni.

Najveći iznos plaća dobili su muški kandidati koji su djelovali pouzdanije od drugih. Dobili su u prosjeku 459 dolara više.

Znanstvenici su istraživanjem pokazali da tijekom 40-godišnje karijere, poželjan izraz lica može donijeti prednost između 11.000 i 26.000 dolara na godišnjoj razini. 

>> Evo zašto je u redu na poslu priznati kad nešto ne znate

Komentara 4

DU
Deleted user
21:19 26.12.2015.

To sve vrijedi negdje drugdje, ali ne u Hrvatskoj. Kod nas ti samo treba partijska iskaznica kako za posao, tako i za placu.

MB
Mario_Bros
11:08 27.12.2015.

naravno da taj članak nema veze s ičim kad nije istraživanje provedeno u ljepoj našoj,bitno da je popunjena kvota članaka

PE
PepeCoco
14:48 27.12.2015.

sve tako zvuči nerealno...isto i prethodni članak o namještaju i zelenim pločicama...da investiramo u lude stvari...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije