Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavljena lista

Ova zemlja najbolja je za život. A gdje je Hrvatska?

Novi Zeland
Foto: Thinkstock
1/4
04.04.2014.
u 10:00

Drugo je ovo ovakvo istraživanje nakon prošlogodišnjeg kada je bilo obuhvaćeno 50 zemalja. Ove godine na listi su 132 zemlje

Novo istraživanje koje je provela organizacija „Social Progress Imperative“, pod stručnim vodstvom ekonomista s Harvarda, otkriva koje su zemlje socijalno najnaprednije na svijetu. Drugo je ovo ovakvo istraživanje nakon prošlogodišnjeg kada je bilo obuhvaćeno 50 zemalja.

Ove godine, organizacija je napravila usporedbu 132 države, a poredak na ljestvici odredilo je više od 50 kriterija, a neki od njih su prehrana, osnovna medicinska njega, dostupnost pitke vode, čistoća, sigurnost, mogućnost obrazovanja, pristup informacijama, komunikacija, održivost ekosustava, osobna prava i slobode, pravo na izbor, tolerancija, pristup visokom obrazovanju...

Gdje je Hrvatska?

Pretpostavljate, prvo mjesto na ljestvici očekivano je zauzeo Novi Zeland, a slijede Švicarska, Island, Nizozemska, Norveška, Švedska, Kanada, Finska i Danska, a na 10. mjestu je Australija.

Novi Zeland dobio je visoke ocjene za osobna prava i slobode, pristup internetu i upisa u školu. Među prvih 20 su i Austrija, Njemačka, Velika Britanija, Japan, Irska, Sjedinjene Američke Države, Belgija, Slovenija, Estonija i Francuska. Sve ove zemlje, osim Njemačke, pokazale su se "loše" kad je riječ o održivosti okoliša, navodi se u izvještaju.

SAD su zauzele nižu poziciju zbog zdravstva, ali i obrazovanja jer je samo 92 posto djece u školi. Francusku je "koštala" niska ocjena održivosti i nivo tolerancije, a Italiju ( na 29. mjestu) slab pristup visokom obrazovanju, održivost, tolerancija...

Naša država je još niže na ljestvici i zauzima (tek) 36. mjesto. Srbija je na 41., Bugarska na 44., Albanija na 48. mjestu, a Makedonija odmah iza nje. BIH, Crna Gora i Rumunjska nalaze se iza 50. mjesta ljestvice, a posljednje, najnepoželjnije mjesto zauzeo je Čad.

Foto: Social progress Imperative

Niske pozicije nekih zemalja na ljestvici poput Kine (90.) i Indije (102.) pokazuje da brzi gospodarski rast njihovih zemalja ne znači nužno i bolji život za građane, rekao je direktor organizacije Michael Green.

>>Hrvati nemaju novca, ali su životom ipak zadovoljni

>>Turisti, ovo je 11 razloga zašto morate posjetiti Hrvatsku. Odmah!

Komentara 3

KO
kolarjeva3
11:03 04.04.2014.

Ne mogu vjerovat - opet Slovenija !!

VL
vecernji.list
11:15 04.04.2014.

Ja bih Hrvatsku stavila na 132 mjestu. Tj. njoj ne bih dala ni jedno mjesto.

RO
rococod
23:58 03.08.2015.

Gluposti, nemozete se oslanjati na generalne podatke, svako je drugaciji i svako zivi drugacije u raznim zemljama. Nekom odgovara toplina, nekom snjeg, nekom rad nekom nerad i tako dalje. Neko ide u mirovinu, neko pocinje zivot i treba mu posao, neko je bolestan i treba mu dobro zdravsto i tako dalje i tako dalje. Nema idealne ili najbolje zemlje samo ono sto nama kao pojedincima treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije