Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krenite na vrijeme s njegom

Evo kako spasiti usne od pucanja tijekom hladnih dana!

GettyImages
09.01.2020.
u 09:28

Tijekom zime su kosa i koža suhe, ali nije bolno za razliku od usana. Kada one popucaju spas tražimo u balzamima, ali evo kako da do pucanja uopće ne dođe.

Zima ostavlja posljedice na našu kožu, a hladan vjetar, niske temperature i suhi zrak u grijanim prostorima ostavljaju osobito veliki trag na našim usnama koje postaju suhe i ispucale. U hladnim danima one zahtijevaju posebnu njegu, a u nastavku smo izdvojili nekoliko savjeta stručnjaka s kojima će usne biti njegovane i tijekom zime. 

Nemojte lizati usne
Daniel Glass, dermatolog objašnjava kako suhe usne nastaju od suhog zraka: "Keratin koji čini gornji sloj kože gubi fleksibilnost i usne postaju suhe i popucale. Puno pacijenata mi kaže kako onda stalno ližu usne. To skida ulje na površini koje štiti usne od gubitka hidratacije". Enzim u slini također iritira usne, prenosi msn.com.

Koristite balzam
"Želite balzam za usne koji ima emolijentna svojstva, zaglađuje površinu kože i djeluje kao okluzivno sredstvo, zaključava vlagu", kaže kozmetički dermatolog Sam Bunting. "Volim lanolin i naftu, koji rade i jedno i drugo. Ako ove zime skijate ili se pak kupate na plaži, poželjet ćete dodavanje SPF-a, jer usne lako sagorijevaju. Nanesite balzam za usne svakih nekoliko sati i prije spavanja, jer mnogi od nas koji imamo prehlade dišemo kroz usta tijekom spavanja, a to isušuje usne."

Razmislite o dodacima prehrani
Neki lijekovi, poput izotretinoina - koji se koriste za liječenje akni mogu uzrokovati suhe usne. "Nedavni rad pokazao je da gama-linolna kiselina (ulje koje se nalazi u biljkama) i ulje noćurka mogu poboljšati kvalitetu kože na usnama tijekom uzimanja izotretinoina", kaže Glass.

Što još upotrebljavate?
"Balzami za usne ponekad mogu sadržavati sastojke poput kamfora i mentola, koji stvaraju ugodan osjećaj kada se primjenjuju", kaže Bunting. No, problem je što takvi proizvodi mogu nadražiti usne i isušiti ih. Ako koristite njegu kože na bazi aktivnih tvari, poput retinola, koristite ih prije spavanja. Neki ruževi za usne također mogu biti neprijatelji usana i isušiti ih.

Piling i hidratacija
"Nemojte zanemariti krastu koja se ne liječi - usne su uobičajeno mjesto za rak kože pa potražite liječnika opće prakse da vas uputi dermatologu na daljnju procjenu", preporučuje Bunting. Ako usne postanu suhe i ispucale, Glass objašnjava da se mogu učinkovito liječiti nježnim pilingom kako bi se osiguralo uklanjanje suhe, ljuskave kože s površine, a preporučuje i redovito hidratiziranje kvalitetnim balzamom za usne ili hidratantnim kremom.

U videu pogledajte koliko muškarci poznaju ženske beauty proizvode:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije