Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
može se

Evo kako se izvući kad se osjećate 'u banani'

depresija
Foto: Shutterstock
1/3
02.01.2017.
u 10:52

Znanstvenici tvrde da postoje načini kako da sami sebe izvučete iz te crne rupe i lošeg raspoloženja

Nisu rijetki oni koji se tijekom božićnih i novogodišnjih proslava osjećaju depresivno i čekaju da sve prođe. Osjećaju se bolje kada sve opet uđe u onu neku redovitu svakodnevicu. 

No, nije samo vrijeme blagdana razdoblje u kojem se mnogi osjećaju usamljeno i tužno. Bilo koja situacija u životu može prouzročiti takav osjećaj kao da ste upali u crnu rupu iz koje se sami ne možete izvući. 

Neki će slamku spasa pronaći kod prijatelja, neki kod partnera, neki kod obitelji, neki u poslu, a neki kod psihologa. 

Bilo kako bilo, znanstvenici tvrde da postoje načini kako da sami sebe izvučete iz te crne rupe i lošeg raspoloženja.

Usredotočite se na detalje svađe ili situacije koja vas je bacila u očaj. Na taj ćete način analizirati što se moglo drukčije napraviti, izreći i na koji način reagirati, a što je moglo dovesti do drukčijeg razvoja događaja, tvrde istraživači sa Sveučilišta  Exeter. 

Oni su proveli 6-tjedno istraživanje u kojem su sudjelovale osobe s dijagnosticiranom kliničkom depresijom. Ispitanici su trebali detektirati znakove stresa i stresne situacije. 

Pacijenti koji su lošem raspoloženju pristupili tako da su zastali i proučili detalje problema osjećali su se mnogo manje pod stresom u odnosu na ostale. 

"Takve su osobe emocionalno jače i spremnije na neočekivane stresne situacije", rekao je voditelj istraživanja, profesor Ed Watkins. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije