Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADIMO li sve KRIVO?

Evo kada liječnici preporučuju skidanje temperature lijekovima

Termometar
Foto: Thinkstock
09.01.2018.
u 13:41

Posljedica blagog povišenja tjelesne temperature kod vrućice je ubrzavanje metabolizma, što pomaže u borbi protiv infekcije ili upale.

S dolaskom jeseni povećava se broj oboljelih od prehlade, upala i infekcija prouzročenih virusima i bakterijama koje nerijetko prati temperatura, zdrava i prirodna reakcija organizma na infekcije i upale i naša urođena najsnažnija zaštita od virusa i bakterija. Ona se spušta lijekovima tek kada prijeđe 38,5 Celzijevih stupnjeva, podsjeća njemački medicinski časopis Apotheken Umschau. 

Stupanj groznice ne ukazuje nužno na ozbiljnost situacije. Manja bolest može prouzročiti visoku temperaturu, a katkada ozbiljna bolest ne mora podići tjelesnu temperaturu. 

Posljedica blagog povišenja tjelesne temperature kod vrućice je ubrzavanje metabolizma, što pomaže u borbi protiv infekcije ili upale. 

Visoka temperatura ili groznica stanje je kada temperatura naraste iznad uobičajenog raspona. Ona se razlikuje od pojedinca do pojedinca. Na temperaturi iznad 39°C mikrobi se ne mogu razmnožavati. Sposobnost organizma da razvije visoke temperature ukazuje na snažan organizam i vitalnost.

Kod visoke temperature ubrzavaju se metabolički procesi za pet do osam puta, povećava se proizvodnja interferona koji sprečavaju razvoj virusa, količina željeza u plazmi se smanjuje, a to je važno za sprečavanje rasta bakterija. Istodobno se povećava pokretljivost i djelovanje bijelih krvnih stanica koje uništavaju mikrobe. 

Kod blago povišene temperature, one koja nije viša od 37,8°C, liječnici ne preporučuju spuštanje lijekovima jer bi se tako bolest koja je uzrok groznice mogla produljiti. Treba istaknuti da virusi koji prouzročuju prehlade i druge respiratorne infekcije napreduju na normalnoj tjelesnoj temperaturi, a izazivanjem stanja blago povišene temperature organizam možda želi eliminirati virus. 

Visoka temperatura najčešće se snižava lijekovima poput paracetamolabrufena, ibuprofena ili sličnih analgetika i antipiretika

Pomaže i stavljanje mlakih obloga, a preporučljivo je i tuširanje mlakom vodom. 

Liječničku pomoć treba potražiti ako tijelo dosegne temperaturu od 40°C koja se ne spušta bez lijekova ni nakon tri dana, a prati je osjećaj jake iscrpljenosti.

Pogledajte i galeriju: Ovo su bolesti koje vam prijete prema vašoj krvnoj grupi

Termometar
1/10
Ključne riječi

Komentara 2

SZ
stela_zg
14:17 09.01.2018.

Oni koji u virozi spuštaju temperaturu su najdulje bolesni (jer rade protiv fiziologije svog tijela), a mogu i razviti alergijsku reakciju na Coldrex, Maxflu, paracetamol, ibuprofen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije