Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
školski pribor

Otkrivamo gdje povoljno nabaviti ruksak, pernice, bilježnice...

školski pribor
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
18.08.2014.
u 14:55

Školska godina počinje 8. rujna, a osim torba i udžbenika, potrebno je nabaviti i olovke, bojice, flomastere, pisanke...

Dok još jedna školska godina kuca na vrata, roditelji se moraju suočiti s novim troškovima. Iako će Grad platiti udžbenike svim zagrebačkim učenicima osnovnih škola te dijelu srednjoškolaca, odnosno onima koji dolaze iz obitelji s troje ili više djece, i dalje roditeljima ostaju troškovi školskog pribora koji trebaju nabaviti do početka školske godine 8. rujna.

Budući da cijene jako variraju, jedan od načina uštede prilikom kupnje pribora jest informiranje te izrada vlastitog troškovnika da bi se uspjelo uštedjeti.

Najveći trošak svakako je kupnja školske torbe, a baš na toj stavci cijene najviše variraju. Roditeljima se tako nude ruksaci koji se u trgovačkim centrima mogu nabaviti od dvadesetak kuna naviše, a nude se i one posebne, anatomske torbe, čije cijene dosežu preskupih tisuću kuna. Ponekad se uz torbu prodaje i pernica, no najčešće je treba kupiti odvojeno. Pri tome treba voditi računa je li ona puna ili prazna, o čemu također ovisi cijena.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

One najskuplje, potpuno opremljene, stajat će roditelje i do 200 kuna. U slučaju da olovke, gumice, bojice i flomastere posebno kupuju, njihova cijena uglavnom ovisi o dizajnu te pakiranju. Tako će se jeftinije proći ako se kupuju gotovi kompleti.

Cijena bilježnica ovisi o veličini i debljini korica. Dodatni se popust može ostvariti ranijom kupnjom i naručivanjem putem interneta, što su za kupce omogućili mnogi trgovački lanci i knjižare. Kako bi roditelji lakše financijski podnijeli opremanje za školu i drugi su se gradovi u županiji, osim Zagreba, odlučili za sufinanciranje udžbenika. Tako će Ivanić Grad za osnovnoškolce kupiti knjige, ali ne i radne bilježnice.

Samobor i Zaprešić će sa po tristo kuna financirati udžbenike učenicima čije obitelji imaju prihod manji od 1100 kuna po članu. Iz ministarstva su poručili da pravo na besplatne udžbenike imaju srednjoškolci i osnovnoškolci koji dolaze iz obitelji branitelja ili vojnih te civilnih invalida rata.

>>U Zagrebu besplatne, a u Županiji za knjige daju Zaprešić i Ivanić

Komentara 2

DU
dufour
08:29 19.08.2014.

školske knjige su preskupe. Očito da netko u Ministarstvu ubire debelu proviziju radi toga...

VL
vlatx
10:32 19.08.2014.

Na stranu cijene knjiga i bilježnica ali zar se mora svake godine mora u zadnji čas uvoditi neki noviteti. Ove godine je sra*** napravljeno sa idejom o promijeni načina pisanja tiskanih i pisanih slova u prvim razredima. Naravno da nitko ništa nezna o tome koja je početnica potrebna osim tog bisera koji se napravio pametan i umjesto da se "novitet" dobro pripremi i krene od iduće godine, jer je ljenčina zakasnila za ovu školsku godinu, nagovori još veće "bisere" u ministarstvu da se to mora progurati od ove godine. Ma katastrofa od ministarstva i "stručnjaka" koji smišljaju načine kako da djeci i roditeljima otežaju život.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije