Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA – ZATON

Ovdje ljetuju i slavni gosti, a svi se iznenade normalnim cijenama: 'Veliki makijato kod nas je 9 kn, pa di ćeš to naći'

Turisti?ka patrola Zaton
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/12
12.08.2022.
u 08:24

Smještaj u Zatonu je u apartmanima, s dnevnim najmom od 50 eura, no kad prođe ljetna sezona, iznajmljivači stavljaju ključ u bravu. Domaćih gostiju ima podosta, mahom iz Zagreba, a u Zatonu procjenjuju da u glavnome gradu živi oko 600 Zatonjana

Znate li što imaju zajedničko američka glumica Eva Longoria, NBA zvijezda Tony Parker i automobilistički as Michael Schumacher? Baš kao brojni manje znani i oni svijetu sasvim nepoznati, i ovo je troje slavnih uživalo u Zatonu kod Šibenika gdje se bilo usidrilo, častilo golcima – sitnom ribom koju samo tu možete naći – i divilo se ljepoti tog mirnog dalmatinskog sela na rubu Šibenskog zaljeva, u uvali na ušću Krke, desetak kilometara udaljenog od šibenske gradske vreve na jednu i gužve na vodičkim plažama na drugu stranu.

Najbolja staza za veslanje

Zaton smo bili posjetili dva-tri dana prije no što su u katastrofalnom požaru u srpnju stradali i on i susjedna Raslina. Mjesec dana kasnije od mještana doznajemo da se selo oporavilo i nastavilo živjeti. Održano je nekoliko koncerata zabavne glazbe i koncert klapa, danas je utrka magaraca i skakanje u vrećama.

– Kad je cijela Europa u snijegu i ledu, u Zatonu se može veslati – govori nam Boris Dukić o posebnosti svoga mjesta s prirodnom veslačkom stazom na kojoj su se još 1979. godine održavale Mediteranske igre, o čemu sada svjedoči na obali postavljen kip sredozemne medvjedice, zaštitnog znaka igara. Ova u Zatonu jedina je sačuvana.

05.07.2022.,Zaton-Turisticka patrola,Zaton. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Veslačku stazu, uz koju su s jedne strane načičkani dobro popunjeni kafići pa u jednome vidimo Šimu Strikomana koji u Zatonu namjerava snimiti sljedeću milenijsku fotografiju, za treninge biraju i braća Sinković, Valent i Martin. Naši su se zlatni olimpijci za igre u Brazilu počeli pripremati upravo ovdje, baš kao i medaljama ovjenčani olimpijac veslač Damir Martin. Pripremaju se tu i reprezentacije, uživaju rekreativci.

– Naš je potencijal najbolja prirodna staza za veslanje u Europi, no taj potencijal nije iskorišten. Zimi bismo mogli živjeti od veslača, ali što ćeš kad spavaju u Vodicama jer mi hotela nemamo – kaže Dukić, a mi ga pitamo što je s hotelom na rivi, nedaleko od simbola Mediteranskih igara, pa i prije nego što počne išta govoriti shvaćamo da gledamo u zatvorena vrata još jednog primjera privatizacije na hrvatski način. Smještaj u Zatonu je u apartmanima, s dnevnim najmom od 50 eura, no kad prođe ljetna sezona, iznajmljivači stavljaju ključ u bravu. Domaćih gostiju ima podosta, mahom iz Zagreba, a u Zatonu procjenjuju da u glavnome gradu živi oko 600 Zatonjana. U Zatonu se nalazi i marina s tridesetak vezova. Dukić kaže da su svi brodovi vani, što je dobro.

05.07.2022.,Zaton-Turisticka patrola,Zaton. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

– Postajemo sve zanimljiviji. Kad su Vodice bile tek malo beznačajno misto, mi smo bili luka za vlaje. Oni bi se spustili na konjima i dalje do grada išli brodom, mosta nije bilo. U nas bi garažirali konje, mi smo im rentali štale. Ma Zaton baš ima svoju dušu. Moram reći da sam ponosan na naše lokale jer imaju normalne cijene. Veliki makijato kod nas je devet kuna, pa di ćeš to naći – kaže Boris Dukić, predsjednik dobrovoljnog vatrogasnog društva u Zatonu te predsjednik mjesnog odbora koji se prihvatio organizacije klapskih večeri, Pidoćijade i ostalih događanja ljeti u selu.

05.07.2022.,Zaton-Turisticka patrola,Zaton.Kavica uz more. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

– Ove godine obilježavamo 700 godina od prvog spomena Zatona i imat ćemo bogat program. Bit će tu utrka magaraca, skakanje u vrećama, trčanje s jajetom u žlici... – nabraja stare, pomalo zaboravljene igre, koje će i ovoga ljeta oživjeti u Zatonu. Kraj ljeta rezerviran je za Pidoćijadu kad će se na desetak načina spravljati dagnje – zatonske pidoće. Zbog miješanja slane i slatke vode te su školjke ovdje posebne arome i u planu je da ih se brendira kao autohtone. Za Pidoćijadu Zatonjani će ih praviti "na latu", odnosno samo baciti na pleh iznad vatre, bit će ih u rižotu, s tjesteninom, na lešo, pohanih... I kao i uvijek, sve će se podijeliti.

– Kad živiš volonterski, tako se i ponašaš. Mi teritorijalno spadamo pod Šibenik, što nam baš i nije neka prednost. Šteta što se nismo odvojili. Mogli bismo puno bolje, ali nema strategije, sve se odradi volonterski. Imamo plaže i sunce, nedostaje parkinga – govori Boris Dukić.

Plaža Zvizda i vidikovac

Od samoga središta ovoga mirnoga mjesta nisu daleko plaže. Prva na kojoj se zaustavljamo zove se Zvizda, ona je betonirano-šljunčana. Malo dalje nalazi se šljunčana plaža Šarina draga. Do obje se može doći automobilom, no nisu daleko ni za laganu šetnju. Na brdu poviše Zatona nalaze se staza fra Ante Antića i vidikovac. Biciklističke i pješačke staze neke su od odlika Zatona u kojem se možete rekreirati i odmoriti.

OCJENE

Gostoljubivost i susretljivost 9

Čistoća i urednost mjesta 9 

Plaže 8

Raznolikost smještaja 7 

Kvaliteta ugostiteljske ponude 7 

Sadržaji za djecu 6

Događanja 9 

Opskrbljenost 8 

Autohtonost 10

Opći dojam 9

UKUPNA OCJENA 82

POREDAK

1. JEZERA 96
2. MLINI 94
3. IGRANE 91
4. PODSTRANA 91
5. PRIVLAKA 89
6. SV. FILIP I JAKOV 89
7. MIMICE 87
8. MEDVEJA 86
9. RAŽANAC 86
10. VOLOSKO 86
11. BILICE 85
12. SLANO 85
13. BRATUŠ 84
14. LUN 84
15. BANJOLE 83
16. JADRANOVO 82
17. KLENOVICA 82
18. POSEDARJE 82
19. ZATON 82
20. Z. ROGOZNIČKO 82
21. GLAVOTOK 81
22. ZABLAĆE 81
23. KLEK 80
24. KRNICA 80
25. L. ŠUGARJE 80
26. PEROJ 80
27. ROVANJSKA 80
28. ŽULJANA 80
29. KARIGADOR 78

 

Ključne riječi

Komentara 7

OP
ophidity
13:33 12.08.2022.

Simpatično malo mjesto sa radišnim i prijaznim ljudima. Ljetujem tamo godinama i nikada nikakvih problema, što je raritet u Dalmaciji. Popodne je Šarina draga puna Šibenčana.

TA
Tajg
09:13 12.08.2022.

Cijene diktira potražnja na tržištu. Momentano nažalost nemamo klasičnu inflaciju porasta cijena pojedinih proizvoda, nego sve ama baš sve poskupljuje! Dolaze nažalost nama poznata vremena krajem osamdesetih. Ljudi, ne fiksirajte se na euro, pitanje je samo vremena...

Avatar drug Joža
drug Joža
10:04 12.08.2022.

Vi ste više slatkovodno jezero nego morska destinacija ali uspješno se prodajete pod more, svaka čast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije