Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ! PERITE RUKE

Eteričnim uljima i đumbirom protiv mučnina na putovanjima

putovanje, backpackeri
Arhiva Večernjeg
04.08.2010.
u 17:07

Vrućina i mučnina je jedna od najgorih kombinacija, posebno ako put treba potrajati neko vrijeme.

Koliko je god i sama pomisao na godišnji odmor kod većine dovoljan razlog za oduševljenje, mnogi sanjaju o stroju za teleportaciju koji bi ih riješio muke putovanja do toliko očekivanog odredišta. Vrućina i mučnina je jedna od najgorih kombinacija, posebno ako put treba potrajati neko vrijeme. Naravno lijekovi koji pomažu kod ovih problema lako su dostupni, no postoje i neka prirodna rješenja te mali trikovima kojima si svatko može olakšati tegobe na putovanjima.

Tako se, na primjer, savjetuje prije, za, pa čak i nekoliko sati nakon putovanja izbjegavati konzumaciju začinjene hrane i alkohol te prejedanje općenito. Najbolje bi bilo, tvrde stručnjaci, posebno ako ste makar i jednom osjetili probleme s mučninama ili ste trudni, na putu želudac smirivati suhim krekerima i kristaliziranim đumbirom ili čajem od đumbira.

Podnosite li dobro eterična ulja, jedna je od opcija na maramicu nakapati nekoliko kapi lavande ili čajevca te povremeno, odnosno prema potrebi udahnuti opuštajući miris ovih prirodnih ulja.

Putujete li pak avionom, gdje postoji opasnost i od pojave "jet-laga" kao posljedica prelaska nekoliko vremenskih zona, mogu se javiti i umor te ukočenost. Nezgodno za ono malo godišnjeg koji jedva čekate iskoristiti, no nekoliko vježbi istezanja prije i poslije puta, uz već gore navedeno, i te kako bi moglo pomoći. No, potencijalni zdravstveni problemi ne prestaju s dolaskom na zadano odredište.

– O zdravlju na putovanju treba razmišljati unaprijed – savjetuje doktor Bradley Connor sa Sveučilišta Cornell te dodaje – ako imate kroničnih problema, provjerite sve prije puta i otkrijte što je više moguće o potencijalnim rizicima mjesta na koje idete. I uvijek očekujte neočekivano – zaključuje Connor koji svim svojim pacijentima savjetuje da na put nose kutiju s prvom pomoći.

– Takva bi kutija obvezno trebala sadržati - protuupalni lijek poput ibuprofena, lijekove protiv dijareje poput medicinskog ugljena, zatim pomoć kod mučnina, flastere i zavoje te antiseptičku kremu, kao i repelente protiv komaraca i ostalih insekata.

– Nosite li leće, obvezno sa sobom ponesite i rezervne naočale, a pijete li trenutačno neke lijekove, pobrinite se da sa sobom nosite dovoljnu količinu koja će vam potrajati do kraja putovanja – navodi Connor te dodaje da bi uvijek pri ruci trebalo biti i neko sredstvo za dezinfekciju.

S time se slaže i Isabelle Nuttall, specijalistica za infektivne bolesti u WHO-u u Genevi.

– Jedna uputa koju nikada nije naodmet ponoviti je - perite ruke – tvrdi Nuttall i dodaje kako je dobra higijena prva linija obrane protiv virusnih i bakterijskih infekcija, bilo da se radi o jačoj prehladi ili SARS-u.

Da pranje ruku mnogi ne shvaćaju ozbiljno, pokazuju i upute koje Isabelle Nuttall navodi uz objašnjenje kako je ispravna tehnika pranja od krucijalne važnosti.
– Ruke treba prati minimalno 15 sekundi i to u toploj vodi, pri čemu naravno treba paziti da sve dijelove operete podjednako. Ako se voda ne uključuje automatski kada stavite ruke, nakon pranja pipu zatvorite ili laktom ili papirom kojim ste obrisali dlanove. Ako vam je pak jedina mogućnost električno sušilo za ruke, također koristite laktove kako bi ga uključili – objašnjava Nuttall te dodaje kako u suprotnom cijeli proces pranja ruku neće imati nikakvog smisla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije