Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO

Ella Dvornik magistre farmacije nazvala 'ženama na kasi'. Farmaceuti joj oštro odgovorili

Foto: Recipe
27.05.2019.
u 12:30

Farmaceuti su odgovorili i na Ellino pitanje zašto se, citiramo: "gluposti tipa aspirin itd." ne nalaze na policama dostupnima svima i svakome.

Nakon što je Ella Dvornik na svojem Facebook profilu objavila (pa izbrisala) status u kojem izražava svoje nezadovoljstvo činjenicom da magistri farmacije, odnosno "žene na kasi" kako ih je ona nazvala, postavljaju određena pitanja prilikom izdavanja bezreceptnih lijekova, u priču se uključila i Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), na svojoj stranici Recipe

Naime, Ella, koju na društvenim mrežama prati više od 750 tisuća ljudi, objavila je sljedeći post: "Ne kužim zašto najneugodnije stvari za kupit u ljekarni i dalje moraš pitat ženu na kasi. Zašto te "neugodnjak" za koje ne treba recept ne stave na police. U cijeloj Europi je to normalna stvar. Da gluposti tipa aspirin itd... sve stoji na policama pa se sam poslužiš... jedino kod nas." U objavi Ella nastavlja: "Dobar dan, meni treba laksativ" "Hoćete onaj za smekšavanje stolice ili onaj za konstipaciju!!!!????" 

Navodi i sljedeći primjer: "Dobar dan, meni treba krema za herpes" "A gdje vam je herpes? Na guzici li na ustima?!" Navela je još primjere s gljivicama, testom za trudnoću i proljevom. 

Foto: Recipe

Iz udruge su htjeli razjasniti kako bi Elline izjave mogle biti problematične jer uzimanje određenih lijekova poput aspirina može imati štetne učinke. Iz tog razloga naglašavaju kako je informiranje o učincima koji lijekovi imaju na naš organizam od izuzetne važnosti. 

– Ovom prilikom željeli bismo objasniti svrhu postavljanja pitanja koja je ona sama navela kao primjer te objasniti koja je važnost magistara farmacije prilikom savjetovanja kod izdavanja bezreceptnih lijekova i dodataka prehrani. Nadalje, odgovorit ćemo na pitanje zašto se, citiramo: "gluposti tipa aspirin itd." ne nalaze na policama dostupnima svima i svakome. Aspirin kao djelatnu tvar sadrži acetilsalicilnu kiselinu, molekulu koja se u višim dozama koristi kao analgetik i antipiretik, dok se u nižim dozama primjenjuje u sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih incidenata zbog svojeg antitrombotičkog učinka – kazali su iz Udruge

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ella se osvrnula i na herpes, gljivice te izdavanje laksativa te je izrazila svoje negodovanje povratnim pitanjima koje dobiva kada se informira o jednom od ovih problema. 

– Magistar farmacije je dužan ispitati o kojem se obliku gljivičnih infekcija radi, na kojem dijelu tijela i što se već poduzelo radi liječenja. Informacije jesu li gljivice u genitalnom području ili na drugom dijelu tijela vrlo su važne jer je u genitalnom području drugačiji pH i drukčiji epitel od, primjerice, onoga na stopalima. Sljedeće je pitanje vezano uz herpes. Zašto magistra farmacije mora znati "gdje vam je herpes"? Genitalni herpes i herpes koji se pojavljuje u/na usnoj šupljini ne liječe se na isti način. Često će vam magistri farmacije preporučiti vodice za ispiranje s anestetikom za ublažavanje boli ili kreme s antivirotikom koje će pospješiti izlječenje herpesa ovisno o tome je li herpes u fazi nastanka pa osjećate samo peckanje i svrbež ili se već pojavio mjehurić – dodali su.

Na kraju su iz Udruge poručili kako pacijenti koji dolaze u ljekarnu imaju pravo dobiti odgovarajuće informacije i savjete, kako o lijeku, tako i o stanju/zdravstvenom problemu koji ih muči, a cijeli odgovor možete pročitati ovdje.

– Magistri farmacije su visokoobrazovani zdravstveni djelatnici koji su završili petogodišnji studij farmacije na Sveučilištu u Zagrebu ili Splitu i kao takvi oni su licencirani stručnjaci za lijekove od strane Hrvatske ljekarničke komore koji odgovorno i kompetentno obavljaju svoj posao. Taj posao uključuje i razgovor s pacijentom kako bi se postavljanjem relevantnih pitanja dobili odgovori koji će pomoći u donošenju odluke o odabiru najprikladnijeg lijeka za samoliječenje manjih zdravstvenih tegoba, a sve s ciljem osiguravanja učinkovite i sigurne terapije – zaključili su.

Za komentar smo zamolili i Ellu Dvornik, no do ovoga trenutka nije još odgovorila. 

Komentara 94

Avatar southman
southman
13:34 27.05.2019.

Eto kada tzv. "influenceri" završe sve moguže škole jer ih na društvenim mrežama prati 100.000 sličnih besposličara.

MA
MašaDanteKika
13:22 27.05.2019.

Umišljena veličina Ella Dvornik. Influencerici ponestalo tema pa se počela miješati i u stvari o kojima nema pojma. No, to je samo dokaz da nije bš previše bistra. Da joj otac i deda nisu bili to što jesu, nitko za nju ne bi niti čuo.

AV
avalon22
13:42 27.05.2019.

Besposličarka. A o majci da ne pričam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije