Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMO OTIĆI NA IZLET

Dvigrad – grad koji su njegovi stanovnici napustili 1630.

Dvigrad su ruševine srednjovjekovnog grada smještene u Limskoj dragi blizu Kanfanara
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/4
20.04.2021.
u 09:09

U Limskoj dragi na 175 metara nadmorske visine ostaci su Dvigrada, srednjovjekovnoga grada koji se prvi put spominje još 879. godine.

U Limskoj dragi, desetak kilometara od Svetvinčenta, na 175 metara nadmorske visine ostaci su Dvigrada, srednjovjekovnoga grada koji se prvi put spominje još 879. godine. Taj grad – koji se sastojao od Moncastella i Parentina – nije srušen u borbama već ga je stanovništvo napustilo pa 1630. godine ondje ostaju živjeti samo najsiromašniji, sve dok stotinjak godina poslije u obližnji Kanfanar nije preseljena i dvigradska župa, što je označilo potpuni kraj ovoga gradića.

Danas se Dvigrad, u kojem su očuvani ostaci dvjestotinjak zdanja, može razgledati bez ikakvih prethodnih najava i naplaćivanja ulaza. U središnjem je dijelu crkva sv. Sofije ispred koje je sačuvani trg.

Nedaleko od Svetvinčenta u selu Feštini u općini Žminj nalazi se špilja sa sigama u obliku čarobnjakova šešira, kule babilonske, šišmiševa krila... Posjet je moguć, uz prethodnu najavu.

06.05.2020., Kanfanar - Dvigrad su rusevine srednjovjekovnog grada smjestene u Limskoj dragi blizu Kanfanara. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, ilustracija

U cijeloj su Istri uređene biciklističke staze pa ni Svetvinčenat nije izuzetak. Tako 33,5 kilometra duga staza koja spaja kulturnu i prirodnu baštinu Istre počinje ovdje, a prolazi kroz Viduline, Krančiće, Bale, Prianovac i Burić, odakle se vraća prema Svetvinčentu i završava ispred kaštela Morosini – Grimani.

Ima Svetvinčenat i 35 kilometara dugu poučna staza Dinneridi trail koju je moguće osim biciklom obići i pješice, quadom i konjima. Na njoj se sudionici susreću s logičkim zagonetkama smještenima u dvorištu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Rješavanjem zagonetki prikupljaju obrok i upoznaju lokalne proizvođače.

Dvigrad su ruševine srednjovjekovnog grada smještene u Limskoj dragi blizu Kanfanara
1/13

Na ruti je u selu Pekici obitelj Pekica, uzgajivači lavande i vlasnici izletišta na kojem je ova mirisna mediteranska biljka na – tanjuru. Ima je u juhama, skuti, umacima, slasticama, rakiji...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije