Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovisnica o shoppingu

Dva puta tjedno prodaje krv da može u kupovinu krpica i kozmetike

Foto: Facebook
1/2
28.05.2019.
u 14:00

Apsolutno bih preporučila ovo ljudima koji nemaju novca i žele ići u kupovinu - kaže Carisa

Carisa Barker i po dva puta tjedno daje krv kako bi zaradila novac za financiranje svoje ovisnosti o šopingu. Ova dvadesetogodišnjakinja je tako zaradila preko 3000 dolara, a sve kako bi dalje mogla nesmetano šopingirati, piše NY post

Iako radi kao babysitterica u Salt Lake Cityju (država Utah), taj joj honorar nije dovoljan za shopping po njezinom guštu, pa si je pronašla novi izvor zarade.

- Apsolutno bih preporučila ovo ljudima koji nemaju novca i žele ići u kupovinu. Dajem plazmu dva puta tjedno. Prvi put dobivam 20 dolara, a sljedeći 50. To je samo malo dodatnog novca sa strane kojeg mogu potrošiti na sebe, a da se pritom ne namučim - kaže Carisa.

Naime, Carisa plazmu donira dva puta tjedno i tako već godinu dana. Mjesečno od toga zaradi oko 280 dolara, što je oko 3000 dolara godišnje. Plazma je žućkasta tekućina u krvi koja ostaje nakon uklanjanja bijelih i crvenih krvnih stanica i trombocita. Tekućina se sastoji od vode, soli, bjelančevina i enzima, a koristi se u lijekovima koji pomažu osobama koje pate od opeklina, šoka, traume i drugih medicinskih hitnih slučajeva. Carisa procjenjuje da mjesečno troši oko 600 dolara na odjeću, obuću i kozmetičke proizvode.

Foto: Facebook/RTL

- Ja sam šopingholičar i kupujem svaki dan ako mogu. Obično idem tri ili četiri puta tjedno u trgovački centar. Odjeća i cipele su moje omiljene stvari za kupnju, a volim i proizvode za ljepotu. Ako vidim nešto što mi se sviđa ili ima popust, jednostavno ću si to i kupiti. Osjećam se snažno znajući da imam novac i mogu kupiti stvari - kazala je Carisa.

Žena je počela prodavati plazmu prošlog ljeta, nakon što joj je prijatelj ovo predložio kao jednostavan način zarade. Od tada to stalno radi, a jedan tretman traje oko sat i pol vremena.

- Nema zdravstvenih rizika za ovaj postupak, a i moji se roditelji slažu. Moja se plazma koristi za izradu lijekova za osobe s rijetkim bolestima. Dobro se osjećam kada znam da pomažem drugima, te planiram i dalje nastaviti davati plazmu - zaključila je Carisa.

Inače, SAD se suočava s velikim porastom broja ljudi koji na ovaj način zarađuju i oni, kako navode tamošnji mediji, pripadaju najsiromašnijem sloju društva. Samo je od 2005. do danas broj ustanova koji se bave vađenjem krvi i plazme narastao s 300 na 600. Da kontrole i izdavanje dozvoli nisu tako rigorozni, navode, vrlo je vjerojatno da bi tih kompanija bilo i više.

U Hrvatskoj se, kao i u većini zemalja, krv i plazma dobrovoljnih davatelja ne plaćaju. Kako navodi Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, puna se krv može dati svaka tri mjeseca (muškarci), odnosno svaka četiri mjeseca (žene). Kada je riječ o darivanju krvi staničnim separatorom, onda se krv može mogu darivati češće. Konkretno, davanje trombocita staničnim separatorom može se provesti do 12 puta godišnje, a darivanje plazme staničnim separatorom do 25 puta godišnje. Razmak između dva davanja mora biti najmanje tri dana. Kompenzacija za darivanje krvi i plazme u RH je jedan plaćeni slobodni dan, a u slučaju velikog broja darivanja, mogu se ostvariti i neke druge pogodnosti, poput besplatnog pokaza za javni prijevoz i pogodnosti u dopunskom osiguranju. 

 

Komentara 2

DU
Deleted user
16:46 28.05.2019.

Jako. kul, nema kaj.

LA
larala
07:47 29.05.2019.

20 i 50 dolara doza krvne plazme koju hr. zdravstvo dobije besplatno ali isto ne spriječava našeg dragog ministra da hrvatima naplaćuje dopunsko i hrpetine izmišljenih nameta......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije