Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oni su iznimke?

Dugovječnost uz 'junk food': Najstariji ljudi na svijetu koji žive od slanine, Cole i čipsa!

Shuttershock
03.03.2021.
u 11:34

Emma Morano živjela je 117 godina, a stil prehrane nije mnogo mijenjala od tinejdžerskih dana kad je počela dnevno jesti po tri jaja, od kojih dva sirova - a taj svoj obrok nije preskočila punih 90 godina

Kad čujemo da je netko prešao 100-tu nameće nas se pitanje o njegovom stilu života, posebno o prehrani. Obično tako čujemo za 100-godišnjake koji su 'cijeli život jeli mnogo voća, povrća i ribe, a izbjegavali crveno meso i prerađevine', no kao i obično, i ovdje čini se iznimke potvrđuju pravilo - jer se prehrana ovih dugovječnih pojedinaca može nazvati svakako osim zdravom.

Oni su doživjeli duboku starost i dob puno veću od prosječne životne dobi, a cijeli se život hrane... pogledajte kako!

1. Slanina

Foto: Shuttershock

Amerikanka Susannah Mushatt Jones živjela je 116 godina i često se hvalila kako za doručak pojede četiri 'trake' slanine, par jaja i zdjelicu krupice, odnosno griza.

Prema riječima njene nećakinje, baka Susannah je svinjsko suho meso voljela toliko da bi jednu trakicu često zamotala u ubrus i spremila u džep, da ima za kasnije... Nakon obilnog bi doručka ova bakica uglavnom malo odmorila, a njenoj je dugovječnosti možda pomogla i činjenica da je spavala deset sati svaki dan.

2. Sirova jaja i piškote

Emma Morano živjela je 117 godina, a prehranu nije bitno promijenila još od tinejdžerskih godina. Tad je naime Morano počela dnevno jesti po tri jaja, od kojih dva bila sirova, a taj obrok nije preskočila punih 90 godina.

Uz skuhana i sirova jaja Morano je obožavala razne kolačiće, a najdraže su joj bile piškote.

3. Čokolada

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Jedno je vrijeme Francuskinja Jeanne Calment službeno bila najstarija žena na svijetu, a i nakon smrti ostala je jedina žena za koju je potvrđeno da je živjela više od 120 godina - doživjela je 122 godine.

Calment je i u dubokoj starosti vodila aktivan život i vozila bicikl do svoje 100. godine, a najviše je uživala u čokoladi: i nije se sputavala; tjedno je tako jela otprilike kilogram čokolade.

4. Čips 

Foto: Shuttershock

Matilda Curcia iz Toronta doživjela je 101 godinu usprkos svojim čudnim prehrambenim navikama. Curcia se naime više puta u intervjuima pohvalila da svakodnevno vježba, ali svoju je dugovječnost ona sama najviše pripisivala čipsu od krumpira - kojeg bi dnevno pojela čak tri vrećice!

VIDEO, FOTO Iako će danas u Zagrebu biti 17 stupnjeva, Bandić na Cmroku i dalje radi snijeg

1/7

5. Sushi

U svojoj je posljednjoj, 117. godini života Japanka Misao Okawa rekla kako su joj dugi život osigurale dvije navike - dugo spavanje i jedenje sirove ribe, odnosno sushija. Okawa je dnevno spavala više od osam sati, a najdraža joj je hrana bila sirova skuša na riži kuhanoj u octu.

Foto: screenshot/facebook

6. Sirove haringe

Hendrikje van Andel-Schipper nosila je svojevremeno titulu najstarije Nizozemke, a smatrala je da je tako dugo na životu drže - sirova slana haringa i sok od naranče.

U 82. je godini života Hendrikje je odlučila da će nakon smrti tijelo donirati znanosti, a doživjela je 115. godina.

7. Pržena piletina i sladoled

Foto: John Pavlish


Amerikanka Gertrude Baines doživjela je 115 godina iako joj je od djetinjstva slanina bila najdraža namirnica. No, sama hrskava pržena slanina nije mogla zadovoljiti apetite ove simpatične starice, pa je uz nju obično jela prženu piletinu i sladoled.

Osoblje doma za starije u kojem je provela zadnje godine opisalo je Baines kao 'skromnu ženicu koja je voljela prženu hranu i show Jerryja Springera'..

8. Limenka Coca Cole dnevno

Theresa Rowley svaki dan uživa u ispijanju Cole koju pije od samih početaka tog globalno popularnog gaziranog pića, U intervjuu koji je prije tri godine dala uoči 104. rođendana objasnila je da se 'nikad nije odricala stvari u kojima uživa, pa neće ni Cole'.

Tko zna, možda je baš zbog takvog stava relativno zdrava i danas u 107. godini života, prenosi Bright Side.

Obožavatelji čokolade zgroženi: Evo kako izgleda biljka kakaovac prije nego se preradi u omiljeni slatkiš

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije