Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trikovi

Držite se ovih 10 zlatnih pravila kod kuhanja tjestenine i svaki put ispast će savršeno

shutterstock
08.10.2020.
u 15:30

Možda nikada niste o tome razmišljali, ali važno je čak i kako grijete vodu za kuhanje.

Kuhanje tjestenine možda se ne čini kao ozbiljan posao, ali u tom procesu ima puno sitnih stvari na koje trebate misliti ako želite da cijeli obrok bude savršen. Postoji nekoliko zlatnih pravila kojih se Talijani strogo drže kod kuhanja jela s tjesteninom.

Ulje u vodu - jedno veliko ne!
Prva stvar koju ne biste trebali raditi je dodavati ulje u vodu u kojoj kuhate tjesteninu. Ulje se odvaja i pluta na vodi, pa zamisao da se spriječi lijepljenje tjestenine neće biti ostvarena. Također, nakon što kuhanu tjesteninu ocijedite, ulje će se zalijepiti za nju što će spriječiti zadržavanje umaka na njoj, a to ne želite.

Čekajte da voda zavrije
Ako se želite držati pravila 'al dente' kod kuhanja tjestenine onda je od velike važnosti čekanje da voda zavrije. Kipuća voda će pretvoriti škrob u neku vrstu želatine i tako je učiniti lakše probavljivom, prenosi The Lokal.

Sol tek nakon što voda zavrije
Dodate li sol hladnoj vodi, odgodit će se vrijeme potrebno vodi da dosegne točku vrenja. Međutim, kad se ubaci u kipuću vodu, sol će povisiti temperaturu i voda će tada biti iznimno vruća - idealno za kuhanje tjestenine.

U videu možete pogledati jednostavnu pripremu Big Mac umaka:

Ne lomite špagete, baš nikad
Špagete i slična tjestenina nisu toliko dugačke bez razloga, već da bi se mogle dobro omotati oko vilice i obložiti umakom. Lomljenjem uništavate njihovu namjenu.

Što zapravo znači 'al dente'?
Ovaj pojam čuli ste sigurno bezbroj puta i znate da on označava savršeno kuhanu tjesteninu, ali kako znati da je došla do te točke tijekom kuhanja? U talijanskom jeziku postoji još jedan pojam koji se naziva 'punto verde' što u hrvatskom znači 'zelena točka'. To je tanka crtica ili točkica koju možete vidjeti kada komad tjestenine prepolovite na pola. Trebala bi biti bljeđa od ostatka. To znači da je tjestenina 'al dente'.

Ne ispirite je nakon kuhanja
Velika pogreška je kada na kraju kuhanja tjesteninu ispirete vodom. Tako uklanjate škrob s njezine površine koji pomaže da se tjestenina dobro sljubi s umakom.

Umak neka već bude spreman
Jednom kuhanu tjesteninu dodajte odmah u već gotov umak, uključite štednjak i pirjajte par minuta. Ako je umak pregust, dodajte mu malo vode u kojoj se kuhala tjestenina - ona sadrži obilje škroba, obogaćuje okus umaku i pomaže mu da se bolje zalijepi se za tjesteninu.

Znate li koja je tjestenina puna proteina i zašto je to bitno?

1/3
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Večernje žutilo
Večernje žutilo
16:39 08.10.2020.

Deset pravila za skuhat špagete 😲?! Još malo bumo imali enciklopediju o tome...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije