Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znate li?

Držite namirnice u plastičnim kutijama? Nakon ovoga možda više nećete

Hrana u plastičnim kutijama
Foto: Thinkstock
04.05.2018.
u 07:07

Iako želite održavati zdrave prehrambene navike i kontrolirati unos kalorija, spremanjem obroka u plastične kutije za hranu možda činite upravo suprotno.

Jeste li od onih koji vole pripremati hranu unaprijed i spremati je u plastične kutije po obrocima?

Mnogi nutricionisti slažu se da je to odlična ideja i savjetuju da svoje obroke pripremate unaprijed i tako kontrolirate količinu hrane koju konzumirate.

Iako želite održavati zdrave prehrambene navike i kontrolirati unos kalorija, spremanjem obroka u plastične kutije za hranu možda činite upravo suprotno.

Liječnica dr. Emelie Ilarde objasnila je za The list da je pripremanje hrane unaprijed i pakiranje u plastične kutije za hranu vrlo popularno u posljednje vrijeme, no većina ljudi ne zna da plastične kutije mogu negativno utjecati na ljudsko zdravlje ako sadrže BPA. 

Riječ je o kemikaliji bisfenol A koja se, osim za učvršćivanje plastike, koristi i u epoksi smoli kao zaštitnom sloju u konzervama i limenkama. Još prije 100 godina utvrđeno je da bisfenol A u ljudskom tijelu djeluje poput umjetnog estrogena. Bisfenol oponaša ljudske hormone i remeti naš endokrini sustav.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživanjima je potvrđena povezanost bisfenola s oštećenjem jetara, pretilošću, dijabetesom, neplodnošću i nekoliko vrsta karcinoma, a Danska je postala prva europska zemlja koja je zabranila BPA u ambalaži za hranu i piće namijenjena djeci mlađoj od tri godine.

Neki proizvođači plastičnih ambalaža izbacili su bisfenol A iz uporabe pa prije kupnje plastične ambalaže ili namirnice koja je u njoj zapakirana provjerite što kupujete.

Engleski znanstvenici analizirali su podatke ankete "National Health and Nutrition" i pokazalo se da muškarci s visokim dozama BPA u organizmu imaju veći rizik od razvoja bolesti srca. BPA, naime, potiskuje hormon koji nas štiti od srčanog udara, oksidativnog stresa i oštećenja krvnih žila.

Ključne riječi

Komentara 2

AU
austrougarskigeneral
09:43 04.05.2018.

nećemo onda jesti više hranu koja dugo stoji u plastičnim kutijama.

MI
midea
08:29 04.05.2018.

Gladate 25 godina HDZSDPHNS? Možda nakon ovoga više nećete!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije