Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bonton

Držite li vilicu i nož pravilno? Nemojte se sramotiti, evo što radite krivo

Bonton za stolom
Getty Images
21.11.2018.
u 20:43

Vilicu nikako nemojte držati kao da ćete s njom iskopati omanju grabu.

Bonton za stolom itekako je bitna stvar, a ako jedete u restoranu ili u društvu, svaka vaša pogreška bit će itekako uočljiva.

Jedna od njih je način kako držite pribor za jelo. Nedavno istraživanje pokazalo je da alarmantnih 40 posto Britanaca ne zna pravilno držati vilicu i nož. Kako ne bismo slijedili njihov primjer, donosimo savjete s kojima ćete od sada pa nadalje uvijek biti besprijekorno "pristojni" za stolom.

Ako vas zbunjuje za kojom vilicom ili žlicom biste trebali posegnuti prvo, slijedite jednostavno bonton pravilo: Uvijek koristite pribor za jelo izvana prema unutra. 

Pri početku jela uvijek trebate uzeti pribor koji je najudaljeniji od vašeg tanjura. Nož se drži u desnoj, a vilica u lijevoj ruci, no ako jedete isključivo vilicom, onda ju trebate držati u desnoj ruci. Žlica se drži tako da palac stavite na gornju stranu drške, a kažiprst i srednji prst na donju.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Vilicu nikako nemojte držati kao da ćete s njom iskopati omanju grabu. Nož i vilicu držite tako da dršku primite kažiprstom i palcem, a ostatak se oslanja na tri prsta koja nisu savijena. Kad siječete, nož pritisnete kažiprstom, ali ne preblizu oštrici. Izbjegavajte neugodno škripanje priborom za jelo po tanjuru i nemojte komadiće hrane stavljati u usta uz pomoć noža. 

Nož ne ispuštajte iz ruke dok jedete. Jedna od rijetkih situacija kada nećete jesti s nožem, a koristit ćete vilicu, zasigurno su špageti. No, poželjno je u lijevoj ruci držati žlicu koju ćete koristiti kao dodatni "alat" za namotavanje špageta na vilicu.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ako samo "odmarate" od jela, i ne želite da vam konobar odnese tanjur, pribor za jelo koji koristite prislonite na tanjur pod kutem od 45 stupnjeva. Ako želite da konobar odnese vaš tanjur pred vama, ali i Ostavili ste vilicu i nož na tanjur pod kutom od 45 stupnjeva, u obliku piramide? Tako konobaru poručujete da još uvijek jedete.

Ako od vilice i noža napravite križ na sredini tanjura, to konobaru govori da očekujete sljedeći slijed jela.

Postavili ste vilicu i nož u uspravan, paralelan položaj? Time poručujete da konobar može uzeti vaš tanjur i pribor za jelo jer ste gotovi s jelom.

Pogledajte prvu emisiju trenerice uz koju baš svatko može smršavjeti  

Komentara 9

VG
Veseli Gost
03:29 22.11.2018.

A nisu savjetovali koji pribor da se upotrijebi kada hrvati jedu hranu iz kontenera.

NA
nasunis
20:59 21.11.2018.

Kakav je ovo tekst? Pa jeli ovo tko procita prije objave? Google translator šteka!

Avatar miyamoto
miyamoto
06:22 22.11.2018.

Za pitu babe Anđuke ti ne treba bonton, zato sto se jede iskljucivo rukama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije