Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ FILTERA

Druga strana blagdana: Muke po Božiću

Shake the Fake
Foto: Shutterstock
1/2
08.12.2022.
u 08:00

O drugoj strani blagdana malo tko govori, no svi ju proživljavamo i svjesni smo realnosti: božićna čarolija = blagdanski kaos

Božićne pjesme na radiju pokrenule su blagdanski ugođaj, Black Friday nas je uveo u božićnu shopping groznicu, a otvorenje advenata diljem Hrvatske najavilo službeni početak još jedne blagdanske priče. Čaroban je to period u godini kojeg svi željno iščekujemo, vizualizirajući obitelj na okupu, stol pun gastro delicija, iskrene osmijehe prilikom otvaranja savršeno pogođenih poklona… a onda se prisjetimo kako to doista izgleda.

O drugoj strani blagdana malo tko govori, no svi ju proživljavamo i svjesni smo realnosti: božićna čarolija = blagdanski kaos. Prave blagdanske priče nisu idilične kao na društvenim mrežama, ali upravo ih njihovi nesavršeni trenuci čine posebnima.

Na to nas podsjeća i nova božićna kampanja Shake the Fake A1 Hrvatska koji ovog Božića želi prikazati pravu stranu blagdana, koja se često skriva iza idiličnih prikaza na društvenim mrežama. Iza savršene fotografije uvijek stoji ogroman kaos, poručuje jedna od influencera ove Xmas kampanje Leda Bosnić, poznata pod nadimkom ledaboss:

- Da bi dom za blagdane izgledao savršeno, iza pripreme i dekoriranja nalazi se puno nesavršenosti. 😊 Svake godine je to kaos s dekoracijama koje su po vrećicama na dnu spremišta, trka s vremenom kako bi sve bilo spremno za “savršenu fotku”, a s druge strane objektiva gotovo uvijek nalazi se ogroman “kreativan nered” kojeg (na sreću), nitko ne vidi. Ove godine želim pokazati i tu drugu stranu kako bi se svi malo opustili i prihvatili da su nesavršeni trenutci dio našeg života.

Foto: Ledaboss

Potvrđuje to i moja prava blagdanska priča.

Problem broj 1: Hrana

Moj vječni strah da hrane neće biti dovoljno u vrijeme blagdana se pojača na „n-tu“. Em želiš da sve bude savršeno, em si svjestan činjenjice da u božićnom periodu nitko ne pazi na liniju pa nastojiš zadovoljiti baš svačiji apetit. Iz te perspektive, pet vrsta suhih kolača i barem još toliko kremastih odjednom zvuči premalo. Da ne spominjem kako prilikom pripreme ne smiješ zaboraviti niti da tata ne voli kokos, muž je alergičan na orahe, a sestra ne uzima u obzir ništa osim čokoladnih okusa. No, malo je bolje po pitanju glavnih jela… gotovo svi vole puricu s mlincima, pečeni krumpir i francusku salatu pa imaš barem tri zicera. U velikim količinama, naravno. Jer, dobro je poznat prirodni zakon prilikom obiteljskih okupljanja koji je otkrio još Ross u Prijateljima: Ako ne jedeš brzo, ne jedeš!

Problem broj 2: Prostor

Koliko god prostran vaš dom bio, čini se da svaki postaje premalen kada se okupi čitava obitelj. Razumljivo je da ne stanemo svi za jedan stol pa često kombiniramo čak nekoliko pomoćnih. No, svake me godine iznova iznenadi gužva u baš svakom kutku doma – dok sestra u kupaonici pokušava posušiti kilometar kose za što joj je potrebno pola dana, ali nikad „nije dovoljno duga“, kuhinja je nedostupna zbog maminog „laganog“ živčanog sloma jer pedeseta tura keksiju nije ispala perfektno, a tata se ne miče iz dnevnog boravka zbog vječnog prtljanja po televiziji koja nikako da ponudi dovoljno kvalitetan blagdanski program. Situacija postaje još zanimljivija kada proširiš obitelj pa muž svoj višemjesečni plan da sredi bradu odluči realizirati baš na božićno jutro, dok te vaše malo zlato prati u stopu nagovarajući na još jedno usisavanje jer je ovaj omiljeni dječji zvuk baš ono čime želiš upotpuniti Božić. Još si u pidžami, a uskoro na ručak dolazi i ostatak familije. „To je vrijeme ljubavi i mira“ definitivno nije stih pjesme koji mi u ovim trenucima prvi pada na pamet.

Problem broj 3: Razgovori

Kada se konačno svi okupimo ilitiga naguramo u dnevni boravak kao sardine, zabava tek počinje. Pokušaj komunikacije zahtijeva u najmanju ruku sluh superjunaka jer se u svakom trenutku vode minimalno tri paralelna razgovora i izazovno je čuti vlastite misli, a kamoli riječi sugovornika. Što se pak tiče tema, od djetinstva imam dojam da nepisano pravilo diktira da se na obiteljskim okupljanjima mora razgovarati o školi, poslu, bračnom statusu ili politici. Nekad si barem imao luksuz sam odlučiti što želiš ispričati, no danas će svi članovi obitelji kojima si dao uvid u objave na društvenim mrežama (kao da si imao drugi izbor), podijeliti sve informacije koje su ikad vidjeli s ostatkom familije koja dosad možda nije znala baš svaki tvoj korak.

Naravno, uzbuđenja nikad ne nedostaje jer s razgovorima dolazi i njihova pikantnija verzija – svađa. Bilo zato što još uvijek nisi oprala auto na čiju te nečistoću tata podsjeća samo svaki dan ili zbog nedovoljno slane juhe po ukusu pola članova familije. Obiteljska okupljanja idealna su prilika da svi doznaju interne prepirke pojedinih članova obitelji, no srećom, nikad ne prerastu u nešto ozbiljno, zahvaljujući dovoljnoj količini kolača i alkohola.

Problem broj 4: Pokloni

Još jedna ne-baš-omiljena strana blagdana je stres oko smišljanja nove ture idealnih poklona i pokušaja da ih nabavimo bez astronomskih troškova. Mislim da je ovo segment koji najviše budi Grincha u meni. Koliko god dobro poznajem svoju obitelj, nikad ne znam što im pokloniti jer imam osjećaj da sam već iscrpila sve ideje ovog svijeta. Odlučujem se na obilazak trgovina u potrazi za inspiracijom koji gotovo uvijek završava (pre)skupim poklonima jer mi se u tom trenutku čini da garantiraju osmijeh na licu osobe kojoj su namijenjeni.

Iako nema ništa loše u tome da ciljano više potrošimo na poklon za koji znamo da ga nama draga osoba priželjkuje i možemo si ga priuštiti, daleko smo od istine kada čaroliju blagdana poistovjećujemo s materijalnim stvarima. Pamtite li Božić zbog poklona koje ste dobili ili uspomena koje ste stvorili?

Prava verzija blagdana

Tek kada dođe kraj „mukama po Božiću“, shvatimo koliko zapravo volimo svoje nesavršeno savršene blagdane. Najradije bi ostali stisnuti poput sardina ispod jedne zajedničke dekice baš ovdje i zauvijek jer to je naše doma. Tu su naši ljudi s kojima možemo biti prava verzija sebe.

Iako na momente neumjerena, gužvovita, izluđujuća i kaotična, to je naša prava blagdanska priča čiji nas kraj svake godine podsjeti da zbilja trebamo uživati u svakom trenutku provedenom zajedno. Jer upravo je u tome poanta blagdana, zar ne?

Zapamtite, imamo pravo na pravu verziju sebe. Zato otresimo filtere i pokažimo istinske blagdanske vrijednosti. Podijelite svoju pravu blagdansku priču i osvojite vrijedne nagrade u sklopu A1 Xmas kampanje Shake the Fake.

Sadržaj omogućio A1 Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije