Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo da je prirodno

Ovaj je muškarac zaslužan za ljepotu najljepših žena svijeta

madonna charlize angelina jolie
Foto: Lionel Hahn/Press Association/PIXSELL
1/4
12.03.2014.
u 08:01

Dobra kozmetika, kao i hrana, od dobrih je sastojaka, nema tu puno mudrosti – samo da je prirodno

Ako znate tajnu dobre kuhinje, znate i tajnu izrade dobre prirodne kozmetike, našalio se Ralf Kunert, dipl. ing., simpatičan Nijemac, voditelj nabave sirovina tvrtke Wala Heilmittel, koju cijeli svijet prepoznaje po prirodnoj kozmetici Dr. Hauschka, proizvodima zaslužnima za ljepotu Madonne, Angeline Jolie, Charlize Theron i mnogih drugih s liste najljepših žena na svijetu.

Potpuno organski

– Naime, poznati francuski kuhar Jacques Pepin jednom je rekao kako je tajna dobre francuske kuhinje u jednostavnosti i kvaliteti namirnica. Baš tako je i u izradi prirodne kozmetike – objasnio je Kunert.

Ako proizvod sadrži visokovrijedna ulja (bademovo, avokadovo, ulje sjemenka marelice) biljni ekstrakt kamilice i sl., onda je to dobra prirodna kozmetika

Ralf Kunert u Zagrebu je proveo dva dana i na stručnom skupu govorio o ekološkom uzgoju sirovina za kozmetičke pripravke. Kvaliteta, kvaliteta, kvaliteta... Kunert tu riječ ponavlja kao mantru:

– Počeci naše prirodne kozmetike bili su 1968. godine. Tijekom godina postali smo stabilna kompanija, a održala nas je ponajprije kvaliteta sastojaka. Najbolji pokazatelj toga je naša dnevna krema od ruže, naš najprodavaniji proizvod u posljednjih 55 godina. Ne znam kako je u Hrvatskoj, ali u Njemačkoj je u posljednjih 25 godina prirodna kozmetika sve traženija. Ljudi razmišljaju što kupuju, što jedu i kakvu kozmetiku koriste. Žele prirodno – kaže Kunert, koji za proizvode Dr. Hauschka mora nabaviti: šezdeset baznih ulja i čak 350 različitih vrsta svježih biljaka, koje su, kako kaže, kvalitetnije od suhih. Na farmama u Njemačkoj uzgajaju njih 250, a ono što uvoze pomno testiraju, jer moraju biti potpuno organski.

Kunert svim žena savjetuje:

– Najvažnije je isprobati proizvod i vidjeti kako se osjećate. Mora djelovati, mora se upijati, ne smije biti ljepljiv i miris vam mora biti ugodan – kaže, ali i objašnjava kako “čitati” deklaracija na kozmetici:

– Ako proizvod sadrži visokovrijedna ulja (bademovo, avokadovo, ulje sjemenka marelice) biljni ekstrakt kamilice i sl., onda je to dobra prirodna kozmetika. No, ako proizvod sadrži jedan posto bademova ulja i 99 posto sojina, to nije kvalitetna kozmetika.

Farme na Jadranu

Da bi kompanija dobila sirovine najveće kvalitete, u državama kao što su Irak, Iran, Indija, Etiopija i Filipini organiziraju farme na kojima radi lokalno stanovništvo. Za te sastojke plaćaju deset puta više nego što bi ih platili da naručuju neorganske proizvode. Primjerice, za već spomenutu ružinu kremu koristi se ružino ulje, a za njega godišnje troše 25 posto cjelokupnog budžeta.

– Hrvatski Jadran interesantan je za naše projekte farmi zbog mediteranske klime i eteričnih ulja. Svakako su to majčina dušica, smilje, lavanda. No, organskog maslinova ulja ipak ima premalo za naše potrebe – kaže Kunert, koji je dao savjete i domaćim proizvođačima prirodne kozmetike:

– Uvijek je bitno imati povratnu informaciju. Kvaliteta prirodne kozmetike ovisi o vremenu, godišnjem dobu, kvaliteti tla, nadmorskoj visini... No, u konačnici nije to ništa mudro: npr. u maslinovo ulje dodate malo eteričnog ulja i dobit ćete fino masažno ulje. Mi stavljamo još neke sastojke, ali to je dio tajne recepture.

>>I poslije ljeta koža je 'žedna' posebnih tretmana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije