Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Doznajte zašto vam u ovo doba prijete češći napadi migrena

migrena glavobolja
Foto: Thinkstock
1/2
27.12.2018.
u 18:04

Stručnjaci upozoravaju kako ovi okidači sami po sebi, odnosno, jedan po jedan vjerojatno neće pokrenuti napad migrene, ali kombinacija nekoliko njih mogla bi biti loš recept

Bližimo se kraju godine i, mnogima, najljepšem dobu godine. I dok mnogi slave i uživaju, neki se pate i s bolnim migrenama baš u ovo vrijeme.

Postoje itekako dobri razlozi zašto je zima vrijeme kada mnoge češće pogađaju ta bolna stanja i neugodni simptomi.

Brojna istraživanja utvrdila su najčešće "okidače", no liječnici još uvijek ne mogu povezati što ti okidači biološki čine našem mozgu. Poznato je da su osobe koje boluju od migrena jako osjetljive na promjene, pojasnila je za Yahoo Health Sarah Vollbracht, ravnateljica Montefiore Centra za glavobolju i profesorica neurologije na Sveučilištu Albert Einstein, Fakultetu medicine u Bronxu, N.Y.

Pogledajte i galeriju Je li krivi odabir grudnjaka uzrok vašim glavoboljama i bolnim leđima?

migrena glavobolja
1/5

Nepovoljne vremenske prilike, poput niskih temperatura, oborina i oluja mogu sniziti tlak zraka što za mnoge znači i veći rizik od migrena.

Neće biti od pomoći niti veća količina stresa u blagdansko vrijeme kada se mnogi odlučuju za putovanja i planiraju doček Nove godine, no i određene namirnice poput sira, čokolade i alkohola. Ono što bi mnoge moglo iznenaditi jest činjenica da migrenu može uzrokovati i vrijeme opuštanja, primjerice vikendom ili blagdanima, posebice ako ste uobičajno pod stresom. 

Još jedan okidač može biti neredovito konzumiranje namirnica, odnosno, preskakanje obroka, kaže Grosberg.

Stručnjaci upozoravaju kako ovi okidači sami po sebi, odnosno, jedan po jedan vjerojatno neće pokrenuti napad migrene, ali kombinacija nekoliko njih mogla bi biti loš recept, pojašnjava Vollbracht.

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije