Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezona gljiva

Doznajte zašto je jako važno jesti gljive i isprobajte novi recept!

05.09.2019.
u 20:20

Jeste li znali da gljive poput svih drugih živih bića najvećim dijelom sadrže vodu i nešto malo proteina? Uz to, gljive sadrže i ugljikohidrate, neke minerale, kao i vitamine i zato su jedna od 'super namirnica'.

Gljive su se koristile u prehrani još od doba Babilonaca, starih Egipćana, ali i Indijanaca te su svoj dobar status zadržale sve do danas. Zbog njihovih ljekovitih svojstava stari su filozofi jela od gljiva nazivali 'hranom bogova'. Zbog njihovih aromatičnih svojstava koriste se i kako bi nadopunile okus drugih jela. Lijekovi i preparati na bazi ljekovitih gljiva djeluju na sam uzrok bolesti, jačanje imunološkog sustava i uspostavljanje biološke homeostaze organizma. Neke od najpoznatijih gljiva koje koristimo u prehrani su pečurke, bukovače, smrčci, gomoljače i najpoznatiji šampinjoni

Šampinjoni su najčešće uzgajane gljive u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Niskokalorična su namirnica te na 100 grama šampinjona sadrže samo 26 kalorije. Šampinjoni sadrže vitamine D, C, B, A te cink, fosfor, željezo, kalij, magnezij i selen. Zbog svojih bogatih ljekovitih, a ne samo nutritivnih vrijednosti jako blagonaklono djeluju na cijeli organizam

-Šampinjoni sprječavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti, smanjuju kolesterol i reguliraju krvni tlak. 

-Zbog toga što su bogati selenom, antioksidansima i vitaminima B skupine odlični su za jačanje imuniteta

-Istraživanja pokazuje da su šampinjoni antikancerogeni te da pomažu u liječenju raka dojke, debelog crijeva i prostate.

U nastavku pročitajte recept za zapečene šampinjone s maslacem i češnjakom.

Sastojci: 

100 g maslaca

3 žlice ulja

1 glavica luka

500 g šampinjona

100 ml bijelog vina

1 žličica timijana

1 žličice peršina

3 veća režnja češnjaka

malo soli

malo papra

Priprema:

1. U zagrijanu tavu staviti maslac i ulje. 

2. Kad se maslac otopi dodati luk, kratko ga prodinstati te dodati šampinjone. 

3. Dinstajte šampinjone dok se ne ispeku. 

4. Pred kraj dodajte bijelo vino, češnjak, timijan, peršin, papar i sol te dinstajte još 5 minuta.

 

Nikako ne preporučamo da gljive berete sami već da odete do najbližeg placa, a na trešnjevačkom osim gljiva možete dobiti i ljubavne savjete:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije