Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOJ RECEPT

Dovedite prhke blagdanske kolačiće do savršenstva

Shutterstock
30.11.2017.
u 12:28

Ljubitelji slatkoga posebno se vesele božićnom stolu na kojem prednjače razni kolači. Prilikom odabira slastica, većina će posegnuti za dobrim starim tradicionalnim vanilin kiflicama.

Recept je uglavnom isti kod većine slatkoljubaca, a savršeno primjenjiv i na različite keksiće u željenim oblicima – idealan je odabir za vaš blagdanski stol. Uz samo malo mašte vaše kiflice mogu postati borići ili zvjezdice koje će obožavati najmlađi, a prhki suhi kolačići zahvalniji su jer mogu dugo trajati.

Recepata je mnogo, a budući da je riječ o prhkom tijestu, prije nego što se uhvatite u koštac s njime, nekoliko stvari trebate znati

1. Glatko ili oštro brašno

Naoko sitna razlika daje veliku razliku u konačnom proizvodu zbog čega je važno znati koje brašno upotrijebiti. Za pečenje prhkih kolača idealno je oštro pšenično brašno. Ako ste pobornik glatkog, ipak savjetujemo da pomiješate s oštrim za postizanje optimalnog tijesta.

2. Omjer šećera, masnoće i brašna

Vrsni kuhari savjetuju da se pridržavate omjera 1:2:3, udio šećera je minimalan, a masnoće stavite dvostruko manje nego brašna. S time nikako ne možete pogriješiti, a suhe sastojke spojite vodom, mlijekom, jajem ili mješavinom citrusa poput pola soka naranče.

3. Mrvljenje maslaca s brašnom

Za prhko tijesto vrsni kuhari će vam savjetovati da koristite maslac, ali ako radije birate margarin, sjetite se da i poznata slastičarka Mary Berry koristi margarin vjerujući da kolačima pruža nježniju strukturu od maslaca. Što god odabrali, maslac ili margarin treba biti hladan dok ga mrveći na listiće mijesite s brašnom sve dok ne postignete mrvičastu strukturu. Dobivenu smjesu povežete s jajem i tekućinom, ovisno o receptu.

3. Odležavanje je itekako važno

Nemojte ni pomisliti da preskočite ovaj korak. Svako prhko tijesto zaslužuje hladnjak ili zamrzivač jer će se u suprotnom stisnuti prilikom pečenja. Idealno bi bilo da ga ostavite preko noći u hladnjaku ili na nekoliko sati u zamrzivaču.

4. Nemojte štedjeti s aromama

Za vanilin kiflice bez kojih ne možete ni zamisliti Božić, jedna od važnijih stvari je aroma. Kvalitetan vanilin šećer, mahune vanilije i ostali dostupni dodaci, prhkim kolačićima dat će posebnu aromatičnu notu s kojom ćete za Božić prizvati pravi miris djetinjstva.

5. Tajming je ključan

Za hrskave kiflice izvana i neodoljivo mekane iznutra, obavezno pazite na vrijeme prilikom pečenja. Trikove primijenite u, vjerujte nam, provjerenom receptu naših baka. S ovim trikovima vaši blagdanski suhi kolačići bit će neodoljivo prhki i prozračni, a kiflice će nestati brzinom munje.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 140 g maslaca/margarina
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 100 g badema
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica mlijeka

Priprema:

Pomiješajte brašno s hladnim maslacem do mrvičaste strukture. Dodajte ostale sastojke i formirajte tijesto. Tijesto neka odleži u hladnjaku barem pola sata, a nakon toga rukama formirajte kiflice i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva od osam do deset minuta. Još tople kiflice uvaljajte u šećer u prahu ili vanilin šećer.

Foto: Shuterstock

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije