Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROLJETNE RADOSTI

Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

Lesnina roštilj
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/23
16.05.2019.
u 15:53

Roštilj nije samo naziv za omiljeni dodatak u vrtu, to je puno više od toga. Roštilj je doživljaj okupljanja obitelji i prijatelja koji željno iščekujemo cijeli tjedan ili mjesec. Naravno, zvijezda svega je i roštilj oko kojega se svi okupljaju i u kojeg su uprti svi pogledi.

Kako bi roštilj ispao savršeno baš svaki put, osim kvalitetnih namirnica bitne su još dvije stvari: iskustvo kuhara i kvaliteta roštilja. Iskustvo se stječe godinama ali zato roštilj možete odmah imati vrhunski. Kako bi znali odabrati pravi roštilj za sebe, izdvojili smo par stvari koje trebate znati prije odabira.

Postoje svakakvi modeli, na ugljen, plinski, električni, mogu biti mobilni ili integrirani, veći, manji. Danas postoje zbilja razne kombinacije i svatko može naći nešto za sebe. Pošto je proljeće izmamilo sve van, mi ćemo se fokusirati na 2 najpopularnija vanjska tipa roštilja, na ugljen i na plin.

Lesnina roštilj
1/8

Roštilj na ugljen je klasik, većina nas ima slike iz djetinjstva gdje trčimo po dvorištu ili livadi, a otac u pozadini razmahuje vatru nekakvim komadom kartona. I to su nam uglavnom najdraže uspomene. I dok su nekada svi roštilji izgledali slično, danas na izboru imate razne oblike, boje, veličine i moderne materijale. Neki modeli imaju prilagodljive otvore kojima možete kontrolirati dovod kisika i tako regulirati temperaturu unutar zatvorenog roštilja. Visina rešetke se uglavnom može podesiti kako bi mogli približiti ili udaljiti meso od žara. Modeli sa zatvorenim poklopcem osiguravaju bolju distribuciju topline čime će se meso jednako peći.

Roštilj na ugljen je idealan za sve prilike, od druženja u dvorištu do izleta na otvorenome. Samo imajte na umu da se roštilj na ugljen mora dobro ohladiti prije transporta, a nikako ne pokušavajte ohladiti roštilj na silu, npr. polijevanjem hladnom vodom. Mana ovih roštilja je što su „malo prljaviji“ u odnosu na plin, tj. ugljen ostavlja tragove i treba ga se propisno riješiti nakon pečenja, ali pružaju jedinstven osjećaj pečenja mesa i okusa nastalog pečenjem nad otvorenom vatrom.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Roštilji na plin, kao što ime kaže, koristi plin kojim regulirate temperaturu. Plin je jednostavan za korištenje, brzo se zagrije do željene temperature i još važnije, može se lagano kontrolirati. Iako su u Hrvatskoj puno popularniji oni na ugljen, u svijetu ipak brojke pokazuju da plin ima prednost. Osim što je jednostavniji za rukovanje, plinski roštilji su uglavnom površinom dosta veći pa mogu od jednom ispeći veću količinu hrane, a reguliranjem pojedinih plamenika se može ispeći više vrsta mesa od jednom. Ovo je idealno rješenje za one koji peku veće količine mesa i žele potrošiti manje vremena na paljenje vatre i pripremanje za pečenje. Veći volumen roštilja, kao i dodatne rešetke, vam daju dodatni prostor za pečenje ili grijanje hrane, no možete i grijati posuđe, kao što su vatrostalne posude, kako bi mogli sve poslužiti u toplim posudama.

Ono što je zajedničko svim roštiljima je održavanje. Brinite se za svoj roštilj i on će vas služiti dugi niz godina. Prije nego počne sezona roštilja, izvadite sve pomične dijelove i očistite ih temeljito kako ne bi ostali ostaci zagorene hrane ili masnoće kada krenete s novom sezonom roštiljanja. Koristite sredstva preporučena od strane proizvođača ili specijalizirana sredstva za čišćenje. Budite posebno pažljivo oko osjetljivih dijelova, kao što je termometar. Kod plinskih roštilja provjerite cijevi za dovod plina, razni insekti poput pauka se vole zavući i isplesti mrežu, što može smetati pri dovodu plina. Najbolji način za provjeru plamenika je pustiti plamen da gori i provjeriti kako se ponaša. Ako plamen ne izgleda kao inače, ili je žućkast i sporo gori, najvjerojatnije se radi o začepljenom dovodu.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Također ako mislite da plin negdje izlazi van, namažite cijev dovoda sa sapunicom, pustite plin i tražite mjehuriće, baš kao što ste kao dijete provjeravali gdje je probušena zračnica na biciklu. Ako imate problem s napuknutim cijevima, svakako ih zamijenite.

Ako imate pomični roštilj, nemojte ga ostavljati na suncu već ga držite u hladu, a najbolje bi bilo da je pospremljen ili prekriven zaštitom kada se ne koristi.

Kako bi provjerili sve ovo u praksi, odlučili smo potražiti pomoć profesionalnog kuhara Daria Lide, chefa edukatora u Majstor kuhar akademiji, kako bi bili spremni za sezonu roštilja. Odlučili smo se na 4 modela koji zadovoljavaju potrebe prosječne obitelji u Hrvatskoj.

Prvi na redu je bio KAMADO keramički roštilj u crvenoj boji promjera 55 cm. Iako malo teži u odnosu na plinske primjerke, ovaj model je idealan za boravak na otvorenom prostoru, druženjima, provođenjem vremena u prirodnom okolišu i pripremi hrane na roštilju. Roštilj je izrađen od keramike, debljina stijenke je 2,5 - 3 cm. Promjer roštilja je 55 cm. Promjer rešetke roštilja je 46,7 cm.

Gornji ventilacijski otvor je od lijevanog željeza s oznakama za regulaciju dok su noge i rešetka za pečenje od čelika. Jednostavno se montira, a atraktivna crvena boja i dizajn garantiraju da će biti središte svih događanja u vašem vrtu.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Keramika ima puno prednosti, a pomoću keramičkog roštilja možete peći, roštiljati, dimiti skoro sve - meso, povrće, ribu, sir. Možete čak i peći pizzu, kruh ili slatki desert, sve to u jednom „običnom roštilju“. U ovom slučaju to je moguće zahvaljujući keramici debljine 2,5 cm koja omogućuje korištenje širokog temperaturnog raspona od 75 do 370 stupnjeva Celzijusovih (i više) uz 25-50% manju potrošnju ugljena. Još jedna od prednosti keramičkog roštilja je da hrana ostaje nevjerojatno sočna zahvaljujući poroznom svojstvu keramike i obliku roštilja koji omogućava održavanje željene temperature unutar samog roštilja uz minimalno strujanje zraka. Ovaj roštilj, kao i svaki keramički, možete koristiti svih 365 dana u godini.

Nakon klasike, došli su na red modeli s plinom. Plinski roštilji NAPOLEON omogućavaju profesionalno roštiljanje u vlastitom vrtu. Ne morate biti profesionalac da bi si priuštili profesionalnu opremu, ovo su vrhunski modeli za sve prave ljubitelje roštilja. Izrađeni su od nehrđajućeg čelika, te pogodni za učestalu upotrebu. Ovakav roštilj ima sve što vam je potrebno za pripremu vrhunske hrane! Imaju praktičan poklopac s prikazom temperature. Kotačići omogućuju lakše premještaje, a raspolažu i s  puno dodatne opreme kao što su bočna polica, odvojiva posuda za skupljanje masnoće, piezo upaljač, rešetka za zadržavanje topline, s 2 zakočena kotača, stalak za začine... Modeli se razlikuju u veličini rešetke, snazi i broju plamenika te ukupnim dimenzijama. Koji god odabrali, možete biti sigurni da će vas susjedi ljubomorno gledati, a vi ćete se osjećati kao u američkim filmovima.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Teško je reći koji roštilj je dao bolje rezultate. Dok je na klasičnom trebalo duže dok se vatra zapali i razgori, ipak je tu onaj osjećaj pucketanja drveta i ugljena, kao i onaj dobro poznati okus roštilja. Meso je bilo sočno zahvaljujući zatvorenoj kupoli koja je osiguravala da se meso jednako peče u svojem soku i ne bude presuho na kraju. Dobro, pomogla je i asistencija vrhunskog roštilj majstora. Plinski roštilji s druge strane zahtijevali minimalne napore i većim dimenzijama su mogli ispeći puno više mesa od jednom. Vrhunski gurmani bi možda u blind testu i prepoznali razliku, ali nama su svi bili pobjednici pa se stoga preporuka roštilja svodi na praktične uvjete i preferencije. Ako volite cijeli proces paljenja vatre i pečenja roštilja, onda je klasični model na ugljen ne zamjenjiv. Za one koji ipak žele nešto više, i vole peći puno vrsta mesa i povrća odjednom, onda je tu plinski roštilj dobar izbor. Ako ste i dalje neodlučni, posjetite Lesninu i provjerite uživo koji model je najbolji za vas.

Sadržaj omogućila Lesnina.

1.  Kada odabrati plinski, a kada roštilj na ugljen?

Prednost plinskog roštilja je jednostavnost i brzina korištenja (nema prethodno paljenja vatre) stoga je odličan izbor za balkone stambenih zgrada, lijep izgled i  praktično postolje za plinsku bocu, osobno mi se sviđa što na dva od tri plinska roštilja koji su bili tamo imaju pomočno plinsko kuhalo a ne samo roštilj.

Roštilj na ugljen ipak je malo zahtjevniji za korištenje, što uključuje živu vatru koja nosi određene regule oko paljenja otvorenog plamena, ali i daje potpuni užitak jelima sa žara (okus i miris dima).

2.  Je li bolje kuhati na otvorenom roštilju ili zaklopljenom?

Največa mana pripremanja jela sa žara je to da se tijekom pečenja gubi veliki dio toplinske energije te djelovi koji nisu na rešetki se hlade i suše što ovi roštilji s poklopcima spriječavaju te meso ostaje sočno i ravnomjerno pečeno sa svih strana.

3. Kako izbjeći da se meso prekuha i osuši?

Kod pripreme mesa na roštilju postoji više faktora.

Jedan od velikih faktora je izbor pozicije mesa

Drugi faktor je debljina samih rezova mesa

Treći faktor je količina tekučine u samome mesu

Četvrti faktor je jačina žara odnosno temperature samog žara.

Svi gore navedeni faktori utječe na vrijeme i način pripreme jela koje treba ispoštovati za vrhunski užitak dobrog roštilja.

Dario Lide chef edukator iz tima Majstor kuhar akademije

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije