Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narodni lijekovi

Donosimo pet načina kako skinuti povišenu temperaturu

Shutterstock
03.12.2019.
u 07:00

Povišena tjelesna temperatura ukazuje na to da nešto nije s našim tijelom onako kako treba biti. Kada god ju dobijemo želimo ju sniziti istog trenutka jer ne možemo podnijeti ležanje u krevetu i tu slabost koju nam temperatura donosi.

Temperatura raste jer se tijelo pokušava boriti protiv virusa, bakterija ili neke druge tegobe. Povišena temperatura je ona više od 37°C. Neke prirodne lijekove, osim onih propisanih od liječnika, možete napraviti u kućnoj radinosti, a vjerojatno ste ih čuli od svojih mama i baka. 

Korijen vražje kandže
Ova biljka se na latinskom zove harpagophytum, a topli čaj od toga snižava temperaturu, ima antiupalna svojstva što može pomoći kod bakterijskih infekcija.

Foto: Shutterstock

Indijanski napitak
Indijanci protiv groznice prave ljuto-kiseli napitak od kajenske paprike i naranče. Kajenska paprika se natopi u vreloj vodi, doda se šećer ili med i sok kisele naranče. Može se dodati i đumbir koji je također jedan od najjačih protivnika temperature. Ovaj napitak, osim toga što smanjuje temperaturu, potiče znojenje i snabdijeva organizam vitaminom C.

Foto: Shutterstock

Tuširanje i hladni oblozi
Većina ljudi misli kako se treba utopljavati, ali to je potpuno pogrešno. Logično, time ćemo samo još povisiti temperaturu tijela. Ne preporuča se niti prehladni tuš, ali mlaka voda postepeno će ohladiti tijelo i sniziti temperaturu koja je posljedica bolesti.

Foto: Shutterstock

Čili
Narodi Meksika, Indije, Kine i Tajlanda znaju da ljuta hrana nije samo ukusna, nego i pomaže u spuštanju tjelesne temperature. Hrana koja sadrži čili izaziva znojenje - prirodan mehanizam hlađenja tijela.

Foto: Shutterstock

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije