Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog bakterija

Donje rublje bacite tek kada ima rupice? Stručnjakinja otkrila kada bi zapravo trebalo

Shuttershock
07.04.2021.
u 07:00

U svom plesnom TikTok videu stručnjakinja piše kako gaćice treba baciti svakih 6 do 9 mjeseci, a slaže se i dr. Lakhani koja kaže da neki virusi i bakterije mogu u njima ostati i nakon nekoliko pranja

Sjećate li se kad ste zadnji put očistili ladicu s donjim rubljem i bacili sve što je 'staro'? Ako niste to napravili nikad, već rublje bacate tek kad nastane neka rupica ili kad se tkanina izliže i 'potroši', niste jedini. Ipak, nedavno je TikTok korisnica Kittychemist koja se bavi proizvodnjom ženskih higijenskih potrepština na svom profilu objavila kratki video u kojem kaže da bismo donje rublje, pogotovo gaćice, trebali baciti svakih šest do devet mjeseci.

@kittychemist

KITTY “🐱” TIP > let’s talk about the PANTIESS! 👀👀 #femininecare #femininehygiene #bodypositivity #panties #xybzca #fypシ

♬ TICTAC x FOOT FUNGUS x DOUGIE x BATMAN - Varoon Ramesh

U svom plesnom videu koji je pogledalo oko 400.000 korisnika ona piše kako se u pranju ne mogu uvijek s gaćica ukloniti svi patogeni, a s njom se slaže i dr. Shirin Lakhani koja je za The Sun objasnila da neki virusi i bakterije mogu u gaćicama ostati i nakon nekoliko pranja.

Naš glumac u Netflixovoj seriji: Da sam želio biti bogat, ne bih se bavio glumačkim poslom

1/5

- Donje je rublje stalno u kontaktu s našom kožom intimnog područja pa dolazi u kontakt s mrtvim stanicama kože i s raznim bakterijama - rekla je dr. Lakhani koja dodaje da tako osim sa 'zdravim bakterijama' koje svi imamo, gaćice mogu doći u kontakt i s bakterijama koje nastaju kao posljedica raznih infekcija, od bubrežnih ili urinarnih, pa do infekcija kojima su uzročnici razne spolne bolesti. 

- Mnoge žene nose donje rublje od svile i drugih osjetljivih materijala i peru ga isključivo ručno, no istraživanja pokazuju da neke bakterije neće ukloniti ni više pranja u veš mašini - rekla je, a jedna od takvih je i Escherichia coli, bakterija koja živi u donjem dijelu probavnog trakta.

Foto: Shutterstock

Što se tiče grudnjaka, čini se kako iz nešto drugačijih razloga vrijedi još rigoroznije pravilo - pa bismo njih trebali mijenjati čak svakih šest mjeseci.

- Samo se tako može osigurati čvrsto prianjanje grudnjaka uz grudi i sposobnost podizanja grudi - kaže Claire Franks iz tvrtke s donjim rubljem Intimate Apparel Consultancy i dodaje kako se većina grudnjaka rastegne već nakon nekoliko mjeseci nošenja.

Ona zato ženama preporučuje da uvijek imaju tri grudnjaka koje će izmjenjivati, a osim što savjetuje da ih se svakih šest mjeseci zamjeni s novima, kaže da to treba napraviti i prije ako se počnu podizati na leđima i ne može ih se vratiti u prvobitno stanje ili ako im se iskrivi žičana kukica, pa se grudnjak ne može dobro zakopčati i ne stoji cijelo vrijeme čvrsto uz tijelo.

Što ne ostavljati blizu djece? Stručnjaci objavili popis!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije