Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
život je ples

Domaći dizajneri udružili snage da bi pomogli plesne studije na ADU

život je ples
Foto: Jan Iveta
1/15
25.09.2014.
u 16:24

Na Akademiji dramske umjetnosti predstavljen je projekt 'Život je ples'. Projekt je inicijativa tvrtke ENTI - ŠPORT d.o.o. koja je u povodu svog 20 rođendana i 10 godina postojanja dućana NTS sportswear pokrenula društveno odgovornu akciju s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti i održanju kulture plesa...

Na Akademiji dramske umjetnosti predstavljen je projekt "Život je ples". Projekt je inicijativa tvrtke ENTI - ŠPORT d.o.o. koja je u povodu svog 20 rođendana i 10 godina postojanja dućana NTS sportswear pokrenula društveno odgovornu akciju s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti i održanju kulture plesa. Prepoznavanje potreba plesača, suosjećanje sa zadacima i praćenje trendova koji su im omogućili nesmetan i siguran rad tajna su dugogodišnje ljubavničke veze između NTS-a i plesača koja je urodila plesnim zanosom.

– Cilj projekta "Život je ples" je prikupiti sredstva kao financijsku podršku održanju novoosnovanih plesnih studija na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U tu će svrhu 12 dizajnera i kostimografa dizajnirati špice koje će biti prodavane putem aukcije, a sredstva će biti uplaćena u Fond za inozemne pedagoge, izjavila je na konferenciji za medije Nina Tarnovski, vlasnica NTS-a. Kreativci koji će svojim angažmanom dati infuziju Studiju plesa su: Alan Hranitelj, Silvio Vujičić, Boudoir, Elfs, Juraj Zigman, Ivona Martinko, Matija Vuica, Link by Ogi Antunac & Zoran Mrvoš, Dženisa Pecotić, Ivana Bakal, Mario Miše i Boris Pavlin.

Pokretanje prvih sveučilišnih studija iz područja plesne umjetnosti u Hrvatskoj, u sklopu Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine bio je značajan povijesni korak kojim se okrunilo prepoznavanje doprinosa i značaja plesa u društvenom i kulturnom životu Republike Hrvatske. – Upisivanjem prvih studenata na studijske programe Suvremenog plesa i Baletne pedagogije učinjen je prvi korak ka konačnom uspostavljanju kompletne obrazovne vertikale u plesu, što je u zapadnom svijetu norma već preko 50 godina.

Nepostojanje visokoškolskog plesnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj marginaliziralo je ples i sve njegove predstavnike te ugrožavalo kvalitetu opstanka i mogućnost sustavnog razvoja cijelog jednog umjetničkog područja čiji rezultat je zaostajanje za europskim trendovima u kulturi i obrazovanju, upozorila je Andreja Jeličić, predstojnica odsjeka plesa na ADU. Također je naglasila kako je posebnost Odsjeka plesa na ADU to što se studiji iz područja baleta i suvremenog plesa odvijaju pod jednim krovom; u svijetu su, tradicionalno, odvojeni u zasebnim institucijama. Studenti neke predmete slušaju zajedno, surađuju, što je značajno u današnje vrijeme interdisciplinarnosti i labavljenja konvencionalnih granica među granama umjetnosti, žanrovima i formama.

– Nastava na studijima oslanja se, osim na domaći kadar, i na ekspertizu inozemnih nastavnika, a zajedno s još neriješenim prostornim pitanjem to iziskuje značajne izdatke – zaključila je Jeličić.
Ivana Bakal, kostimografkinja i predsjednica Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti koja se pridružila projektu, stavila je naglasak na razvoj kreativnosti kao neograničeno bogatstvo Hrvatske. – Ovakvi kreativni projekti s ciljem da se u konačnici povežu svi naši kreativni potencijali su neophodni za naše bolje i kreativnije sutra – naglasila je Ivana Bakal. Zaštitno lice projekta je balerina Mirna Sporiš. Fotografije je snimio Jan Iveta. Sinergiju kreativaca pratite svakodnevno putem bloga http://zivotjeples.ntssportswear.hr/ i facebooka www.facebook.com/plesjezivot.

Foto: Jan Iveta

>>Zavest će vas provokativnim fotkama (i mirisom) da bi vam predstavili svoj prvi parfem: ELFS LOVE

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije