Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija

Domaća gibanica s makom i čokoladom blagdanska je poslastica kojoj se svi raduju

Sandra Šimunović/Pixsell
04.04.2021.
u 07:00

Zbog najmlađih članova obitelji naša Marija Herjavić Jerkić u tradicionalnu obiteljsku gibanicu s makom prošvercala je malo čokolade i oduševila ih. Možete je zarolati u vrlo efektnu spiralu ili - ukoliko ste vješti u rukovanju s tijestom - napravite oblik koji poželite.

Prije nego što započnete s pripremom, osigurajte da su svi sastojci za gibanicu topli i da radite u toploj prostoriji u kojoj nema propuha, savjetuje Marija Herjavić Jerkić. Glavna misao vodilja ove stručnjakinje za IT tehnologije koja je beznadno zaljubljena u kuhanje jest ljudima dokazati da domaća kuhinja nije teška. Samo je potrebna volja, tvrdi Marija i dodaje da je gotovo sve lakše pripremiti doma nego kupiti (polu)gotov proizvod. Je li dovoljno uvjerljiva, uvjerite se sami na njezinu Instagram-profilu!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Gibanica s makom i čokoladom

Sastojci za tijesto:

450 g glatkog brašna

1 suhi kvasac

1 jaje

1 žutanjak

50 g šećera

malo soli

malo korice limuna

15 g ulja

200 ml mlijeka

80 g maslaca

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Sastojci za nadjev:

200 g mljevenog maka

150 ml mlijeka

80 g čokolade za kuhanje

2 žlice marmelade po izboru

malo mrvica

malo praška za pecivo

1 bjelanjak

malo šećera (po želji)

malo soli

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Jaje, žutanjak i šećer pjenasto umutite. Zatim dodajte rastopljeni (ne vrući!) maslac i ulje te lagano zagrijano mlijeko i zagrijano brašno. Miksajte spiralnim nastavkom sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Poklopite i pustite na toplom da se digne.

Za nadjev mak zalijte kipućim mlijekom pa dodajte otopljenu čokoladu, marmeladu, mrvice i prašak za pecivo te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjka sa šećerom.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik na 1 cm debljine, ravnomjerno premažite nadjevom, čvrsto zarolajte, prerežite po pola dužinom, zarolajte u spiralu pazeći da je dio s nadjevom gore, prebacite u namašćeni kalup, prekrijte krpom da se još digne i pecite 50-60 minuta na 180 stupnjeva. Nakon 15 minuta prekrijte aluminijskom folijom kako ne bi izgorjelo s gornje strane.

Komentara 1

MO
montello
18:52 04.04.2021.

prekrasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije