Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte...

Dom vam je pun insekata? Evo kako ih se riješiti bez opasnih kemikalija

shutterstock
12.09.2021.
u 07:00

Ako ste ikad u kući imali mrave vjerojatno ste shvatili da su vrlo otporni, no otjerati bi ih mogao cimet...

Bez obzira muče li vas žohari, pauci, mravi, komarci ili neki drugi insekti, stručnjaci kažu da se jer trebate trovati da biste se od njih zaštititi, te da uz hrpu kemijskih sredstava koje možete kupiti u raznim trgovinama, zaštitu od većine insekata nude i namirnice koje većina od nas ima u svojim kuhinjama i ostavama...

I premda za borbu s insektima, pogotovo ako prenose bolesti, biramo što brže i što učinkovitije načine, sredstva koja najviše pomažu najčešće sadrže i opasne pesticide, a izloženost njima može uzrokovati razne zdravstvene smetnje: poput glavobolje, vrtoglavice, nervoze, probavnih smetnji, iritacije kože, umora, Itd.

Uz to, prema nekim studijama izlaganje pesticidima u djetinjstvu može povećati i rizik za određene vrste raka, pa je prije upotrebe kemikalija dobro isprobati alternative koje nam nudi priroda. Ovo su, piše portal Bustle, neka od najučinkovitijih prirodnih rješenja:

Na hrvatskim poljima počela berba duhana, otkup po višim cijenama nego lani

1/11

Cimet

Ako ste ikad u kući imali mrave vjerojatno ste shvatili da su jako otporni, no otjerati bi ih moglo posipanje cimeta po mjestima po kojima prolaze, obično gdje se zavuku komadići hrane poput mrvica kruha.

Esencijalna ulja

U ormare i ladice, na kuhinjske radne površine i duž podnih daski pošpricajte ulje lavande ulje ili peperminta, jer oba ulja tjeraju mnoge vrste insekata.

Ocat

Zbog svoje je octene kiseline koju ne podnose bijeli ocat jedno od popularnijih sredstava za borbu protiv paukova. Razrijedite ga s vodom u omjeru pola/pola i pošpricajte duž podnih letvica u koje pauci najradije ulaze.

Borna kiselina i šećer u prahu

Protiv otpornih insekata možete napraviti zamku s bornom kiselinom i šećerom u prahu: dok ih šećer privlači borna kiselina žohare ubija, no nije otrovna za ljude ni za kućne ljubimce. Ipak, može nadražiti oči i kožu pa pripravak ne treba stavljati na kuhinjske plohe i na površine koje diramo prstima ili po kojima naši  ljubimci rado njuškaju - zamku postavite iza hladnjaka, pećnice, mašine za pranje suđa, ispod sudopera, duž mjesta gdje su ormarići naslonjeni na zid i u smočnicu

Ugli voće

Poznato je i kao Jamajki tangelo ili uniq voće, a vrsta je nastala križanjem naranče, grejpa i mandarine. Voćku možete neoguljenu staviti u kutove doma, ispod kreveta i u ormare.

Krastavci

Jednostavno ih narežite na kriške i stavite ih na mjesta gdje mravi ulaze u kuhinju: oni naime instinktivno bježe od mirisa krastavaca, posebno gorkih vrsta...

Koliko često zapravo treba prati traperice?

Komentara 8

Avatar madcap
madcap
14:56 12.09.2021.

Pauk nije insekt . Insekti su bića sa šest nogu a pauk ih ima osam. I veoma su efikasni u eliminiranju insekata. Zato su u mojoj kući dobrodošli i preporučam svakome da ih pusti da im love insekte po stanu.

DR
Draconic5
10:32 12.09.2021.

Kukci i insekti? A di su bube? A ha.

DU
Deleted user
07:59 12.09.2021.

Autor očito ne zna da su kukci i insekti jedno te isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije