Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uređenje vanjskih prostora

Dolazi proljeće, ali s njim i slatke brige: Zlatna pravila za jednostavno i funkcionalno uređenje koja će još dugo biti aktualna

Terasa
Foto: Shutterstock
1/3
17.03.2022.
u 15:50

Boravak na otvorenom sve je češći s toplijim vremenom. Biti na otvorenom pozitivno djeluje na zdravlje, ali i na raspoloženje. Zato je važno brinuti o uređenju vanjskih prostora te ih učiniti što ugodnijima

Već ovu nedjelju, 20. ožujka, proljeće i službeno počinje. To znači da se i ljudi, iako tek figurativno, bude iz zimskog sna. Vedrije vrijeme donosi im i vedrije raspoloženje te samo zove na boravak na otvorenom. Sve ovo donosi i slatke muke svim vlasnicima terasa, balkona i vrtova – ponovno uređenje nakon dugog perioda nekorištenja. Trendovi uređenja mijenjaju se iz godine u godinu pa ih je zahtjevno pratiti, a i ponekad ih je teško izvesti u nekom prostoru koji za njih nema predispozicije. Srećom, postoje zlatna pravila uređenja vanjskih prostora. Korištenjem tih pravila, uvijek se može biti u trendu te ujedno misliti na funkcionalnost i jednostavno premostiti brige oko preuređenja prostora.

Svjetlost i osvjetljenje nisu isto
Iako se na prvi pogled čine isto, svjetlost i osvjetljenje nikako nisu istoznačnice kada je u pitanju uređenje vanjskih prostora. Svaki balkon, terasa ili pak vrt ima određenu količinu danjeg svjetla, ali ovisno o poziciji na kojoj se nalazi, to može biti više ili manje. Ako neki vanjski prostor nikada ne dobiva količinu svijetlosti koju bi trebao, poželjno je paziti na boje koje će se koristiti pri njegovom uređenju. One bi trebale biti svijetle i tople kako ne bi dodatno vizualno zamračile prostor. Također, dobro bi bilo i odabrati raznovrsnu paletu živih i punih boja umjesto dodavanja raznih nijansa boja u zemljanim tonovima.

Što pak se tiče osvjetljenja, ono je važno preko noći, ali i preko dana. Dobro osvjetljenje tako mora izvršavati svoju funkciju i osvjetljavati prostor u kasnijim satima, ali ne na način da 'bode' u oči. Stručnjaci u uređenju eksterijera savjetuju tako korištenje zagušenih svjetala ili dobrih sjenila. Međutim, preko dana osvjetljenje ne bi trebalo narušavati cjelokupno uređenje prostora. To znači da je važno obratiti pažnju na izgled samog tijela za osvjetljenje te ga bojom, linijama i stilom uklopiti u okruženje.

Uređenje u stilu zimskog vrta uvijek u trendu
Pretvaranje potpuno otvorenih prostora u svojevrsne zimske vrtove u trendu je već dulje vrijeme, a ove godine doživljava dosad najveću popularnost. Stručnjaci u uređenju prostora predviđaju kako će popularnost ovog trenda nastaviti rasti i u nekoliko idućih sezona.

Uređenje otvorenog prostora u stilu zimskog vrta ima više prednosti, a jedna od njih svakako je prilagođavanje prostora u unutarnji ili vanjski po želji
Foto: Shutterstock

Osim što izgleda moderno, čak i pomalo futuristički, zimski vrt iznimno je funkcionalan. Svaki se vanjski prostor veoma jednostavno može prividno zatvoriti. Na taj način produljuje se sezona boravka na terasama i balkonima ili u vrtovima jer jednostavne barijere ipak čuvaju od naleta vjetra i spuštanja temperatura. U ljetnim mjesecima, na stakla zimskog vrta mogu se staviti i sjenila kojima će se osigurati ugodna temperatura u prostoru, a usto štiti i od radoznalosti prolaznika i susjeda.

Ležaljka ili garnitura, ili možda oboje?
Odgovor je jednostavan – oboje. Pri uređenju vanjskog prostora prijeko je potrebno voditi brigu o odabiru dobrog sjedećeg asortimana. Ležaljke i garniture, unatoč sličnoj namjeni, i dalje nisu iste stvari s istom funkcijom. Goste nije idealno dočekivati na ležaljkama, isto kao što se sunčanje ne bi trebalo odvijati na garniturama. Iako su namijenjene za vanjske uvjete i otpornije su od unutarnjeg namještaja, o garniturama je potrebno voditi pravilnu brigu. Kreme za sunčanje ili marmelade za tamnjenje svakako bi se trebale izbjegavati pri provođenju vremena na vanjskoj garnituri.

Sunčanje i ugošćivanje svakako su dvije od najčešćih aktivnosti u vanjskim prostorima pa je zato potrebno osigurati kvalitetan namještaj za oboje. Namještaj, osim što mora biti primjeren funkciji, treba biti dizajniran za vanjske uvjete, a upravo u Plodinama trenutno se mogu pronaći  baš takva garnitura i ležaljka po odličnim cijenama.

Pri odabiru vanjske sjedeće garniture uvijek je dobro obratiti pozornost na omjer cijene i kvalitete
Foto: Plodine privatna arhiva

Sakrijte dječje igračke
Mališani se toplom vremenu i boravku na otvorenom vjerojatno vesele najviše od svih, a zajedno s njihovim veseljem dolaze i slatke brige odraslih. U proljetno vrijeme nabavka novih igračaka vjerojatno je jednako potrebna kao i uređenje vanjskog prostora, ali  dječje igračke razbacane po uređenom balkonu nikako nisu ugodne oku. Zato je poželjno za njih pronaći dobro mjesto za odlaganje.

Ono se također mora dobro uklapati u ostatak eksterijera, a može imati i više funkcija. U manjim prostorima ovo je posebno prigodno rješenje jer primjerice, neki komad namještaja može biti ujedno i mjesto za sjedenje ili stolić te mjesto za odlaganje stvari koje bi bilo bolje sakriti od pogleda ostalih.

Sadržaj nastao u suradnji s Plodinama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije