Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravo prijateljstvo

Dok koka Truba nosi jaja, hrvatski ovčar Bundaš čisti je i pazi

Bundaš i Truba
Foto: Privatni album
1/8
29.04.2014.
u 19:55

Kad je prvi put ušla u njegovu kućicu, strašno ga je zanimalo što radi, ali nije se usudio pogledati

Sedmomjesečni hrvatski ovčar Bundaš odrastao je s kokošima, a koka hrvatica Truba najbolja mu je prijateljica. Dok Truba obavlja svoj posao, nosi jaja, Bundaš je čisti i pazi. I sav sretan gazdarici javlja da je jaje tu.

- Sve je počelo kad je Truba ušla u njegovu kućicu i istjerala ga kako bi snijela jaje. Dolazila je tako još dva dana, a on je jadan cvilio pred kućicom i nije znao što da radi - kaže Bundaševa vlasnica Maja Kirić iz međimurskog mjesta Črečan. Dodaje kako je Bundaš znao često svoje loptice nositi pijetlu, ali on nije bio zainteresiran za druženje. A kad je koka počela dolaziti, strašno ga je zanimalo što to ona radi, ali strah je bio veći od znatiželje.

Strpljivo čeka

Tek kad ga je gazdarica ohrabrila, ušao je u svoju kućicu i kružio oko koke. Kad je shvatio da mu neće ništa, legao je i lagano spustio svoju njuškicu na nju. Shvatio je da koka ima nekog posla i strpljivo je čekao. Sljedećeg dana kad je Truba stigla Bundaš se više nije bojao, ostao je pored nje i počeo je čistiti.

Foto: Robert Demo

- Jedan dan toliko joj je dosadio da je koka izišla i otišla u svoje gnijezdo. Bila je sva mokra od njegove sline. Nitko tužniji od Bundaša. Stajao je i plakao pred kokošinjcem dok Truba nije popustila i vratila se k njemu. Kad je snijela jaje, nitko nije bio sretniji od njega - kaže gazdarica i dodaje da je jaje sigurno u kućici dok ga ona ne pokupi.

Čuvat će i ovce

Bundaš zna da ga ne smije dirati, naučio je to još dok je bio mali. Za nagradu što je dobar, povremeno dobije Trubino jaje, ali bez ljuske.

Uskoro će Bundaš, otkriva nam M. Kirić, dobiti i ovce za druženje. A do tada, čuva on i ribnjak od čaplji. Zna da to nisu njihove domaće životinje i da im nije mjesto na njegovom imanju. Ipak je on tu čuvar i mora ga se slušati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije