Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne zatvarajte oči

Događa li se ovo i vama? Prepoznajte znakove mobbinga na radnom mjestu

Stres, ured
Foto: Getty Images
1/3
10.08.2019.
u 07:00

Sindrom burnout ili sindrom izgaranja na poslu posljedica je nezadovoljstva i stresa na radnom mjestu. Izgaranje na poslu slično je sindromu kroničnog umora i mogu se javiti psihosomatski i depresivni poremećaji

Osjećaj odlaska na posao s grčem u želucu itekako je čest slučaj, no ne bi trebao biti. 

Brojna su istraživanja pokazala da je stres na poslu jedan od čestih uzroka zdravstvenih problema, ali i to da je sretan radnik - produktivan radnik. 

Mobbing je specifični oblik ponašanja na radnom mjestu kojim jedna osoba ili više njih na razne načine planirano, osmišljeno i sofisticirano narušava čast, ugled i dostojanstvo druge osobe i to s ciljem eliminacije s radnog mjesta.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Image

Takva je agresija zapravo više ili manje otvoren nasrtaj na integritet druge osobe koji karakteriziraju uvrede, omalovažavanje i kršenje osnovnih ljudskih prava. 

Kao rezultat dugotrajnog psihoterora javljaju se kronična oboljenja i poremećaji, osoba najčešće napušta posao.

Istraživanja provedena u Švedskoj pokazala su da je 20% suicida povezano direktno ili indirektno s problemima na radnom mjestu. 

Sindrom burnout ili sindrom izgaranja na poslu posljedica je nezadovoljstva i stresa na radnom mjestu. Izgaranje na poslu slično je sindromu kroničnog umora i mogu se javiti psihosomatski i depresivni poremećaji, piše mobbing.hr

Iz Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga upozoravaju na neke od primjera zlostavljačkog ponašanja

  -   Širenje zlonamjernih glasina, ogovaranja ili podataka koji nisu istiniti

   -  Isključenje ili socijalna izolacija osobe, npr., „zaborave“ je pozvati na zabave, proslave, ignoriraju je na pauzama

   -  Zastrašivanje

    - Podcjenjivanje ili namjerno omalovažavanje onoga što osoba radi

   -  Izbjegavanje dodjeljivanja složenijih poslova bez opravdanih razloga

   -  Stalno mijenjanje uputa za rad

    - Postavljanje rokova koje je nemoguće ostvariti

    - Zadržavanje informacija ili namjerno davanje krivih informacija

   - Zbijanje uvredljivih šala na račun  govora, izgleda, držanja, odijevanja, nacionalnosti  ili regionalne pripadnosti

   -  Miješanje u privatnost osobe putem neprovjerenih glasina, kleveta, izmišljanja seksualnih intriga

    - Dodjeljivanje poslova i zadataka koje jedna osoba ne može obaviti

    - Nedodjeljivanje posla kako bi se osoba osjećala beskorisno

    - Vikanje i upotreba vulgarnih riječi

    - Stalno i uporno kritiziranje bez mogućnosti za objašnjenje

    - Podcjenjivanje stavova i mišljenja

    - Nezasluženo kažnjavanje

Anketa  provedena u Udruzi pokazala je da mobbing prijavljuje 66% žena i 34% muškaraca.

Najveći broj ispitanika/ica je sa srednjom stručnom spremom (35,3% muškaraca i 45,5% žena), zatim sa fakultetskim obrazovanjem (29,4% muškaraca i 36,4% žena), dok ih je najmanje sa završenom osnovnom školom (2,9% muškaraca i 6% žena). Veći je broj muškaraca zaposlenih u privatnim tvrtkama (52,9%), dok je kod žena veći broj onih koje prijavljuju mobbing koje su zaposlene u državnim tvrtkama (53%).

Tvrtke u kojima se zlostavljanje događa trpi gubitke zbog neučinkovitosti, čestog izbivanja radnika s posla zbog bolovanja, a u slučaju tužbe, i zbog visokih odvjetničkih naknada i naknada štete ukoliko radnik dobije spor.

Komentara 3

JM
ja-ma
11:34 10.08.2019.

Proživljeno u tzv."Poliklinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Velikoj Gorici" i nisam jedina.Čopor seljanki koji vlada zajedno sa ravnateljicom već je potjerao više njih.Ja sam bila prva koja je sama otišla. I dan danas ih znam sanjati pa see probudim u znoju.

RI
ribar110
10:23 10.08.2019.

Naši poslodavci su razvili najbolji sistem mobbinga kroz video nadzor,izmišljene tajne kupce u trgovinama ili ispunjavanje raznih normi.Za sve to oni plaćaju tzv.stručnjake koji to za njih rade,ništa nije slučajno.

AA
aabbcc
13:43 10.08.2019.

Mobingom se obicno sluze poslodavci kako bi omalovazavanjem rada opravdali neplacanje radnika. _Suradnici kao cin ljubomore na one koji su bolji od njih._ Blesav na poslu obicno nema nikakvih problema i takav treba biti svaki dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije