Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Vitamin H'

Dodaci prehrani i proizvodi za njegu puni su biotina: Evo što je, što radi i zašto ga zovu 'vitamin ljepote'

Shuttershock
22.03.2021.
u 07:00

Za sada je dokazano samo da uzimanje dodataka s biotinom dobro utječe na rast i zdravlje kose ljudi koji ga u organizmu nemaju dovoljno.

Biotin, poznat i kao vitamin H, sudjeluje u rastu kose, održavanju njenog zdravlja i poboljšanju kože, pa se na tržištu reklamira i kao 'vitamin ljepote', no još su ograničena istraživanja o odnosu između biotina i kose.

Napravljeno je samo par istraživanja o biotinu, a jedno iz 2012. godine pokazalo je da su, u usporedbi sa ženama koje su uzimale placebo, žene s tankom kosom koje su uzimale biotin od njega imale koristi. 

Drugo je istraživanje utjecaja biotina kod gubitka kose iz 2017. pokazao da on može koristiti onima koji ga u tijelu nemaju dovoljno, no malo je dokaza koji govore da njegovo uzimanje pomaže i kod rasta kose zdravih osoba.

Evo što trebate znati o biotinu, njegovom sudjelovanju u zdravlju kosi i mogućim nuspojavama.

Foto: Shutterstock

Što je biotin?
Biotin, B7 ili vitamin H, važan je hranjivi sastojak vitamina B koji se prirodno može naći u nekoj hrani ili se uzima kao dodatak prehrani. a važan je iz nekoliko razloga:
- hranjive tvari, poput ugljikohidrata, bjelančevina i masti, pretvara u energiju
- pomaže u proizvodnji keratina, koji pomaže održati kožu, kosu i nokte zdravima 
- u praksi se preporučuje osobama sa suhom i lomljivom kosom ili noktima, te onima koji ga nemaju dovoljno, što se događa iz različitih razloga, na primjer u trudnoći, kod alkoholizma ili kod rijetkog genetski poremećaja koji sprečava tijelo da reciklira svoj biotin

Simptomi nedostatka biotina mogu uključivati:
- prorjeđivanje kose ili gubitak kose
- krhke nokte
- osip oko očiju i usta
- letargiju ili depresiju

Biotin je topiv u vodi, što znači da se sav višak ispire kroz urin i ne skladišti se u tijelu, pa se nije moguće s njim predozirati, no višak biotina može uzrokovati nemir u želudcu ili proljev.

- Studije nisu otkrile njegove štetne učinke u dozi od 10 do 50 mg na dan, ali se svejedno treba držati doze od najviše pet mg na dan - rekla je dermatologinja iz Rush Medical Centra dr. Elizabeth Damstetter za msn.

Znate li kako izgleda suha koža i kako je dovesti u ravnotežu?

1/4

Frizerka otkrila: 'Na kraju šišanja, uvijek je važno nagnuti glavu naprijed!'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije