Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više od 280 građana besplatno pregledalo svoju kožu

dm-ov projekt Zaštiti se doputovao na Gradsku plažu u Makarskoj i splitske Bačvice

dm
Foto: PR FOTO
1/9
10.08.2016.
u 15:12

Više od 280 građana koji su 08. i 09. kolovoza spas od visokih ljetnih temperatura odlučili potražiti na Gradskoj plaži u Makarskoj i splitskim Bačvicama, besplatno su pregledali svoju kožu i madeže. Pregledi su održani u sklopu dm-ove inicijative "Zaštiti se...", čiji je cilj građane osvijestiti o važnosti preventivnih pregleda i informirati ih o pravilnoj zaštiti od sunca, uz podršku Hrvatskog dermatovenerološkog društva.

Više od 60 kupača u Splitu i Makarskoj upućeno je na daljnje preglede, pri čemu su kod više od 50 njih dijagnosticirani displastični madeži, za petero pregledanih ustanovljen je kožni karcinom, kod dvoje suspektni melanom, kod troje aktinička keratoza te jedan suspektan bazaliom.

"Naši sugrađani često zaboravljaju na važnost redovitih dermatoloških pregleda koje bi trebalo obavljati jednom godišnje. Istraživanja pokazuju kako se 90% kožnih bolesti može izliječiti ako se otkriju u ranoj fazi. Upravo su zato ovakve preventivne akcije, kojima građanima uz preglede pružamo i dodatne informacije o pravilnoj zaštiti od sunca, važne“, izjavila je dr. Snježana Nakić Tošić koja je pregledala kupače na Gradskoj plaži u Makarskoj.

Na važnost pravilne zaštite od sunca još od malih nogu upozorila je dr. Ranka Ivanišević na splitskim Bačvicama. Naime, naša koža pamti sve učinke sunca, a njihova najveća akumulacija događa se upravo tijekom djetinjstva i adolescencije. Podaci pokazuju kako je veća učestalost malignog melanoma upravo među osobama koje su u djetinjstvu i mladosti zadobile sunčane opekline.

Kako bi potaknuo najmlađe na zdrave životne navike, dm je organizirao i radionice na kojima su mogli naučiti da je uz kremu sa zaštitnim faktorom, potrebno i nositi šešir ili kapu sa širokim obodom, oči zaštititi naočalama te izbjegavati sunce između 10 i 16 sati kad je ono najjače. Bezbrižnu zabavu na suncu začinile su i društvene igre i igre na sreću u kojima su se zabavljali mali i veliki.

"Zabava i odgovornost prema zdravlju uistinu idu jedno uz drugo, što smo pokazali u Splitu i Makarskoj. Inicijativa dm-a "Zaštiti se..." građanima, i malima i velikima, ukazuje na važnost pravilne zaštite od sunca. Ponosni smo što se ovogodišnjim pregledima odazvao velik broj građana koji su tako napravili prvi korak ka prevenciji negativnih posljedica izlaganja UV zračenju“, zaključio je Davorin Popović, područni menadžer dm-a za Dalmaciju. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije