Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetski dan

Djeci s Downom treba pružiti priliku

25.09.2014., Cakovec - Pixsellov fotoreporter Vjeran Zganec Rogulja i HTV voditeljica Tamara Peras izgradjuju humanitarni kalendar Velike i male zvijezde za pomoc djeci s Downovim sindromom. Danas su se akciji pridruzili Barbara Kolar i Dusko Curlic. Phot
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
16.03.2015.
u 22:34

Djeca s Downovim sindromom pokazat će svoj pun potencijal samo ako se školuju i ako se uključe u zajednicu u kojoj žive

"Djeca sa sindromom Down su vesela, otvorena i druželjubiva. Naša je želja razbiti predrasude i tu djecu što više uključiti u svakodnevne aktivnosti.

Samo im je potrebno pružiti priliku, a njihova vedrina i dobronamjernost nikoga neće ostaviti ravnodušnim." Tako govori Natalija Belošević, predsjednica Udruge za sindrom Down Zagreb.

Kako bi se upozorilo na sve probleme ove djece, Udruga za sindrom Down Zagreb i ove će godine iskoristiti prvi dan proljeća.

Naime, upravo je 21. ožujka Svjetski dan sindroma Down jer označava simboliku jednog kromosoma više na 21. paru kromosoma (Downov sindrom oblik je sindroma koji se javlja kao posljedica anomalije kromosoma 21, a u oko 95 posto slučajeva postoji cijeli dodatni kromosom 21 (trisomija 21), koji potječe gotovo uvijek od majke).

Zagrebačka udruga okuplja 150 osoba sa sindromom Down.

Oni su uključeni u različite terapeutske aktivnosti, a s njihovim obiteljima u programima sudjeluje gotovo petsto korisnika. Iako na području cijele Hrvatske živi oko 1600 osoba sa sindromom Down, poražavajući je podatak da je samo njih 57 integrirano u redovne škole, a iskustva razvijenijih zemalja pokazuju da osobe s ovim genetskim poremećajem mogu pokazati svoj puni potencijal upravo kroz školovanje i integriranje u život zajednice u kojoj žive.

Stoga, kako bi se u programe uključila i djeca iz okolice Zagreba, udruga najavljuje planove za osnivanje regionalnog Centra za sindrom Down. Tome je namijenjena akcija u subotu 21. ožujka na Cvjetnom trgu, ali i koncert Sunčana strana dlana (nedjelja, 22. ožujka, od 11 do 14 sati na Zrinjevcu), na kojem nastupaju brojne zvijezde, ali i djeca sa sindromom Down.

>>Brojne zvijezde i ove godine na Zrinjevcu obilježavaju Svjetski dan sindroma Down

>>Razoružavajući film o ljubavi prema sestri sa sindromom Down

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije