Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA TRAGEDIJA

Dječak (13) preminuo je zbog pretilosti, a majka mu je u bolnicu donosila brzu hranu

Pretilost
Foto: Thinkstock
1/4
12.09.2019.
u 14:39

Dijete imenovano samo kao Dijete F1 umrlo je od posljedica pretilosti kada njegova majka nije pokušala pomoći.

Tinejdžer (13) iz Manchestera je pred kraj života jeo samo dostavljenu hranu koju je naručivala njegova majka. 

Novo objavljeno istraživanje o slučaju obznanilo je dosada nepoznate detalje. Majka djeteta, koja je optužena za emocionalno zlostavljanje, nije željela da se ono bavi fizičkom aktivnošću pa mu tako nije nabavila opremu potrebnu za satove tjelesnog odgoja.

Dijete je unosilo više od 2000 kalorija prije ručka uključujući visokokaloričan drugi doručak koji je uvijek bio naručena hrana, koju mu je majka naručivala. 
Kada je bila upitana o težini svojeg djeteta, ona je tvrdila kako je F1 lijen, a nije vodila računa o redovnim pregledima koji su mu bili propisani zbog njegove težine. Ovo je dovelo do ozbiljnih zdravstvenih problema.

U veljači 2015. godine dijete je hospitalizirano, a zaposlenici bolnice tvrde kako je njegova majka bila izrazito agresivna prema njima te da je emocionalno zlostavljala dijete. Tijekom tog boravka u bolnici dječaku su otkriveni ozbiljni zdravstveni problemi poput proširene kardiomiopatije, krvnih ugrušaka i morbidne pretilosti.

Dijete se vratilo kući, ali je nakon nekoliko tjedana završilo na intenzivnoj brizi zbog zdravstvenih problema koji su se značajno pogoršali. Liječnici nisu mogli obaviti operaciju presađivanja srca zbog prekomjerne težine, manjka fizičke spremnosti i sve lošijeg stanja u kojem se dijete nalazilo. Dječak je preminuo u travnju iste godine. 

Pokrenuto je kriminalističko istraživanje, ali daljnje mjere nisu poduzete. Liječnici nisu bili sigurni trebaju li pretilost opisati kao znak zanemarivanja ili zlostavljanja.

- To je područje gdje svi moraju voditi te teške razgovore. Razgovor s roditeljima nije jednostavan razgovor o težini djeteta i potencijalno vlastitoj težini. To je obiteljsko okruženje - rekla je za Metro Julia Stephens-Row, pročečnica Manchestera za zdravlje djece.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije