Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pretilost

Djeca su sve deblja, a u školi vježbaju samo dva sata tjedno - kao i u doba bana Mažuranića

Djeca na tjelesnom
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/2
19.02.2015.
u 18:02

Nakon sjedenja u 
školi, mnoga djeca provode vrijeme 
pred TV-om i 
računalom

Ne volim vježbati, mrzim se skinuti u trenirku. I nisam jedina. Kad bi ih se pitalo, u mojem razredu pola cura ne bi vježbalo. Izvlačimo se kada možemo, ali ne uspijemo uvijek. Kada bih ja odlučivala, tjelesnog ne bi bilo u školi – kaže nam 14-godišnja Mirela koja će ove godine završiti osmi razred. Priznaje da joj je tjelesni problem i zbog viška kilograma, koji, tvrdi, ima otkako zna za sebe. Za razliku od Mirele i mnogih učenika osnovnih i srednjih škola koji satove tjelesnog odgoja doživljavaju kao pravo mučenje, dekan zagrebačkog Učiteljskog fakulteta prof. dr. Ivan Prskalo, kineziolog po struci, smatra da bi se obvezna satnica tjelesnog odgoja i zdravstvene kulture u školama morala znatno povećati.

– Djeca nam u školi imaju po dva sata tjelesnog tjedno. Isto kao u vrijeme bana Mažuranića. Samo, djeca su tada pješačila, radila fizičke poslove, igrala se, trčala, a danas, kada dođu iz škole, sjednu pred kompjuter ili TV i nikakvih fizičkih aktivnosti nemaju. Zbog toga je sve više djece predebelo – objašnjava prof. Prskalo. Njemu, ali i mnogim njegovim kolegama nije jasno da reformom obrazovanja nije planirano povećanje broja sati tjelesnog odgoja.

– Treba smanjiti neke druge nepotrebne sadržaje i povećati tjelesnu aktivnost djece. Zalažemo se da minimalna satnica u predškolskom odgoju i primarnom obrazovanju bude pet sati tjedno, a u ostatku školovanja, dakle srednjoj školi i na fakultetu najmanje tri sata tjedno. Djecu treba poticati i da se uključuju u izvanškolske sportske aktivnosti – ističe prof. Prskalo. Dodaje da je “smrtni neprijatelj današnje i još mnogo sljedećih generacija nekretanje”.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list i Reuters/Pixsell

Iako, kao i u svim ostalim školama u Hrvatskoj, učenici zagrebačke OŠ Matije Gupca u prva tri razreda imaju po tri sata tjelesnog tjedno, a u preostalih pet razreda po dva sata, ipak, čitav im je dan na raspolaganju, kako oni kažu, poligon na kojem se mlađa djeca mogu igrati koristeći zanimljivo dizajnirane sprave, a stariji imaju dvoranu za stolni tenis.

– Djeca koja su u produženom boravku tu obvezno vježbaju, a ove sprave, za razliku od onih u dvorani za tjelesni odgoj, ne izazivaju strah kod djece koja nemaju razvijene motoričke sposobnosti. Ako djeca dugo sjede, učiteljice ih dovedu na poligon i vježbaju – kaže Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matije Gupca. U njihovoj školi provodi se i program “Šport vikendom”, surađuju s klubovima, imaju dobru školsku kuhinju, ali unatoč tome imaju pretile djece.

– Pretila djeca izbjegavaju se skinuti, ne mogu napraviti kolut naprijed i neke druge vježbe. Imamo učenika koji zbog debljine ne može vezati svoje cipele, a u školu je, prije doručka, dolazio s burekom. Dugo nam je trebalo da to riješimo – kaže Klinger.

– Svaki dan vježbamo desetak minuta prije doručka. Djeca se tome vesele, vole igrati graničara, nogomet i gumi gumi. Ponekad zamijenimo sat tjelesnog i matematike pa, kada se dobro istrče, s puno više koncentracije rješavaju zadatke – kaže učiteljica Marta Brkanić koju smo sa 2.e zatekli na poligonu.

– Trebalo bi svakako povećati broj sati tjelesnog jer je to poboljšanje zdravlja djece. Na tjelesnom se stvaraju dobre radne navike i radna sposobnost djece. Nakon tjelesnog bolje se mogu koncentrirati na nastavu – upozorava njezin kolega, profesor tjelesnog Marko Korbar.

>> VIDEO Dijete vam je pod stresom? Pomozite mu

>> ‘Bolje da treniramo nego da smo svi na ulici ili pred televizorom’

Komentara 1

PI
piter1
23:36 19.02.2015.

znam glavni uzrok pa i resenje ako zelite skinuti debljinu bez gladovanja i bez mnogo fizickih vjezbi javite se na email spiross623@gmail.com VAZI ZA ORASLE I OSTALE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije