Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemaju vremena kuhati?

Djeca rastavljenih roditelja imaju veće šanse za pretilost

pretilo dijete
Foto: Thinkstock
13.06.2019.
u 07:00

Stručnjaci smatraju kako djeca iz razorenih obitelji jedu nezdravije jer njihovi roditelji nemaju vremena pripremati zdrave obroke svaki dan

Djeca razvedenih roditelja imaju veće šanse da će se boriti s prekomjernom težinom, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici s londonske Škole za ekonomiju pratili su tjelesni indeks male 7.500 djece od njihovog rođenja do 14. godine.

Otkrili su kako je prosječan indeks tjelesne mase djece čiji su roditelji bili zajedno na kraju istraživanja bio 19. S druge strane, indeks tjelesne mase djece rastavljenih roditelja iznosio je 19.5, piše Daily Mail.

Stručnjaci smatraju kako djeca iz razorenih obitelji jedu nezdravije jer njihovi roditelji nemaju vremena pripremati zdrave obroke svaki dan.

Istraživači su prvi put indeks tjelesne mase mjerili djeci kada su bila devet mjeseci, a potom su to ponavljali kada su imala 3, 5, 7, 11 i 14 godina. U isto vrijeme, analizirali su okolinu u kojoj su djeca živjela, poput materijalnog statusa.

Petina djece koja su sudjelovala u istraživanju bila su djeca roditelja koji su se u međuvremenu rastali.

– Moguće je kako su djeca s većim indeksom tjelesne mase izostajala sa sportskih aktivnosti zbog manjka novca u kućanstvu samohranih roditelja. Uspoređujući s vjenčanim roditeljima, rastavljeni roditelji imaju manje vremena za organiziranje obroka zbog čega češće poslužuju svojoj djeci hranu iz restorana, gotove obroke ili prerađenu hranu – zaključuju istraživači.

Ključne riječi

Komentara 1

RE
redo
08:54 13.06.2019.

A kao roditelji koji su u braku svakodobno pripremaju zdrave obroke svojoj djeci?! Koja glupost majko moja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije