Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv raka

Djeca ga obožavaju, ali zbog ovoga bi grašak svaki dan trebali jesti i odrasli

grašak
Dusko Jaramaz/PIXSELL
18.09.2017.
u 09:28

Istraživanja su pokazala da je kumestrol, koji sadrži grašak, veliki saveznik u borbi protiv raka želuca.

Mala, zelena zrnca djeci su često omiljeno povrće, a postoji jako mnogo razloga zašto bi ih i odrasli trebali češće imati na svom meniju. Riječ je o grašku, čestom prilogu riži i mesu. 


Grašak obiluje mnogim važnim nutrijentima, vitaminima A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, C, K, mineralima kalijem, željezom, magnezijem i manganom te bjelančevinama.

Grašak obiluje antioksidansima poput flavonoida (katehin, epicatechin), karotenoida (alfa-karoten i beta-karoten) fenolne kiseline (ferulinska, kavena) te polifenola (kumestrol). Izvrstan je izvor fitonutrijenata koji imaju snažna antiupalna svojstva, kao što su vitamini C i E, mineral cink te omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline (ALA).

Istraživanja su pokazala da je kumestrol, koji sadrži grašak, veliki saveznik u borbi protiv raka želuca. Utvrđeno je da količina od samo 2 miligrama ovog fitonutrijenta dnevno može uspješno prevenirati rak, a jedna šalica graška sadrži oko 10 miligrama kumestrola. 

Koliko je grašak koristan za naš organizam, govori i činjenica da se zbog tvari koje sudjeluju u proizvodnji energije preporučuje njegova konzumacija kod umora i iscrpljenosti.

Štiti od Alzheimerove bolesti, artritisa i bronhitisa, a zbog činjenice da obiluje dijetalnim vlaknima i proteinima koji reguliraju probavu, (šalica graška sadrži oko 8-10 grama svakog od tih makronutrijenata), pomaže i kod mršavljenja. 

Regulira šećer u krvi i sprečava nastanak upala. Grašak je bogat folnom kiselinom i vitaminom B6, pa je idealna namirnica za borbu protiv osteoporoze, a vjeruje se i da pozitivno djeluje na srce i kardiovaskularni sustav. Osim toga, pospješuje detoksikaciju, otklanja umor, pomaže kod zatvora, jača živčani sustav, poboljšava raspoloženje, sprečava pojavu bora, potiče rast kose, pomaže kod anemije, regulira krvni tlak i poboljšava zdravlje kože

To su više nego dovoljni razlozi da grašak postane vaše novo omiljeno povrće. 

Komentara 2

KI
kiselikupus
14:54 18.09.2017.

ja svaki dan mecem curama dva graska i raznjic

AU
austrougarskigeneral
10:28 18.09.2017.

ja obožavam grašak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije