Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECESIJA

Đaci na maturalac najčešće idu u Prag, Španjolska je preskupa

Prag
Arhiva VL
30.03.2010.
u 14:44

U agencijama gotovo na prste mogu prebrojiti roditelje koji putovanje svog maturanta plate odjednom, gotovinom.

Kad se Tajanin razred počeo dogovarati o maturalnom putovanju, zaposleni su joj bili i mama i tata. Dok su uplaćivali prvu ratu to se nije moglo naslutiti, no otac je izgubio posao prije nego što su uspjeli platiti cijelo maturalno putovanje. Autobus se u međuvremenu napunio i malo je nedostajalo da zbog zakašnjelih uplata Tajana ne otputuje sa svojim razredom.

Ili jeftinije ili ništa


Riječanka Tajana nije jedina koja je ove godine zbog maturalca ronila suze. Mnogi su kućni budžeti i bez tog velikog izdatka napeti do krajnjih granica i roditeljima nije lako naći tri, četiri tisuće kuna za put i onda još tisuću kuna svome maturantu za džeparac. U većini se obitelji stoga nametnulo: ili nešto jeftinije ili ništa od maturalca.

– Ove se godine doista osjeća kriza, masovno se tražilo jeftinije i većina maturanata, umjesto tradicionalno u Španjolsku, ide u jeftiniju Češku, odnosno Prag. Još smo lani, recimo, od tri tisuće naših putnika dvije tisuće vodili u Španjolsku. Ove je godine ukupna brojka slična, s time da nešto više od dvije tisuće maturanata ide u Češku, četiristotinjak u Španjolsku, a tristotinjak u Tunis – kazuje direktor agencije Speranza Saša Blažeković. Izborom Češke umjesto Španjolske roditelji uštede od 1000 do 1500 kuna, taman koliko bi trebalo dodati za džeparac. Zagrebački maturanti, naime, u Prag mogu već za dvije ili dvije i pol tisuće kuna, dok za Španjolsku treba barem tri do četiri tisuće.

Jedna grupa za Lloret

– Ukupan broj bitno se ne mijenja prema lani, ali za Španjolsku sada imamo samo jednu grupu, a lani su dvije trećine maturanata onamo putovale – potvrđuje masovni zaokret prema jeftinijoj Češkoj i direktor splitske agencije VIP travel Ivica Čović.

Pad interesa za Španjolsku i Grčku u korist Češke osjećaju i u splitskom F-toursu.

– Prošle godine imali smo 2600 maturanata, a ove godine, kako se čini, na put ćemo ih voditi 2550. Španjolska je definitivno “out”. No, dijelom možda i zbog svinjske gripe koja je već lani odvratila dio maturanata od te zemlje – kaže Maja Božinović iz F-toursa.

Komentara 11

RO
RodeGraven
14:21 31.03.2010.

haha, shipte pećinac ispod bi o kulturi a svaka druga riječ mu je šiptar a potpisuje se kao urednik večernjeg.

LJ
Lastan_Jr
15:42 30.03.2010.

Kad smo mi isli 90-te na maturalac, isli smo u spanjolsku i nismo ni osjetili trosak. Sljedece godine smo bili u Pragu, to tek nismo osjetili! Skijanje je bilo nikakav trosak i to u hotelima s bazenima itd itd....da ne spominjem da ljudi nisu skupljali boce po cesti...ali eto..sad imamo Hrvatsku....ali ja jos uvijek ne kuzim cemu ce nam....cemu nam tocno sluzi ta Hrvatska i zasto nam je toliko trebala....?

SU
sun
18:48 30.03.2010.

A sta fali izletu na Sljeme i 4-5 tisuca kuna fino zasparati za fakultet ili kupiti ogrijev roditeljima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije