Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rt Kamenjak

Divljina kojom su nekad vladali dinosauri

Rt Kamenjak
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
1/4
16.11.2020.
u 12:18

Fascinantne stijene, uvale i makija magnet su za hodače, bicikliste, kupače, ronioce i nautičare

Čak i kad se nad desetak kilometara udaljenom Pulom nadviju oblaci, iznad rta Kamenjak brzo se rasplinu. Najjužnija točka Istre uzak je i nizak poluotok te se zbog toga diči posebnom mikroklimom, onom pravom mediteranskom s većim brojem sunčanih dana od okolice.

Nekada su tim područjem vladali dinosauri. Oni su nestali, ostavljajući samo tragove, no krajobraz je ostao praiskonski, divlji, sa stijenama s jedne strane nagrizenih, a s druge ispoliranih morem i vjetrom, s uvalama, plažama, travnjacima, malim šumskim oazama, makijom i kamenjarom. Punim imenom taj se zaštićeni prostor  zove Donji Kamenjak s medulinskim arhipelagom, i još je prije 30-ak godina bio nepoznat javnosti. U međuvremenu su ga otkrili turisti, sportaši, biciklisti, hodači, ronioci, kanuisti, kamperi, jahtaši i oni koji žele uživati u čistom moru ili pak skakati sa stijena, iako treba upozoriti na opasnost takvih podviga i jakih morskih struja na njegovu južnom dijelu. Kamenjak je jedinstveni doživljaj u bilo koje doba godine.

Tko ne voli gužvu, neka izbjegne ljeto, kad se naplaćuje ulaz automobilima i motociklima. Kružna staza Orhideja, zajednička za bicikliste i hodače, duga je oko 14 kilometara, ako je ne produžite posjetom vidikovcu. Makadamska je, dobro obilježena i lagana. Na zapadnoj strani prolazi tik iznad stijena, a na istočnoj kroz pitomiji krajobraz. Ljeti treba paziti na sunce jer hlada ima malo, ali se uvijek može predahnuti u nekom baru, od kojih je najpoznatiji legendarni Safari bar.”

Tragovi i skulpture drevnih stanovnika

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Edukativno-rekreacijska staza Putevima dinosaura nalazi se na poluotoku Grakalovac svega 300 metara od zapadnog ulaza, a proteže se u dužini od oko 600 metara. Na samoj obali, crnim krugovima obilježeni su tragovi dinosaura u vapnencu, ali će djecu vjerojatno više impresionirati skulpture u prirodnoj veličini uzduć steze: amonit – izumrli oklopljeni glavonožac, rudist – izumrli školjkaš u obliku roga te dva manja i jedan veliki tetrapod iz razdoblja krede. Više od stotinu tragova dinosaura nalaze se na otočiću Fenolika.

Posjetite i svjetionik te šume alepskog bora

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Kad se govori o kamenjaku, većina misli na Donji Kamenjak i medulinski arhipelag, s posebnom atrakcijom, svjetionikom Porerom (na slici), brojnim biljnim i životinjskim vrstama, pa je ondje znala biti viđena i morska medvjedica. No u područja zaštićene prirode spada i Gornji Kamenjak, između Premantura i Volme, izuzetno vrijedno florističko područje, s 487 različitih vrsta biljaka, brdo Soline kod Vinkurana, jedno od posljednjih očuvanih šuma hrasta crnike na našem području te Kašteja, područje prekriveno alepskim borom.

Ostavite automobil i sjednite na bicikl

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Na rt Kamenjak nije potrebno ući automobilom koji ćete morati oprati nakon vožnje makadamskom cestom, već je bolja ideja ostaviti auto, a nastaviti biciklom ili pješice. Ako nemate bicikl, lako ga možete unajmiti na više mjesta u Premanturi i okolici. Preporučuje se mountain bike, a na licu mjesta odaberite onaj koji vam najviše odgovara. Tijekom ljeta svi su iznajmljivači otvoreni, no izvan sezone dobro se unaprijed informirati o radnom vremenu. Za obilazak kružnom stazom pješice treba dva i pol sata, a biciklom sat manje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije