Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jer uz prirodni ima i dodani šećer

Dijetetičarka: 'Šećera čak i voće može imati previše, posebno ako je sušeno ili konzervirano'

Shutterstock
19.10.2021.
u 07:00

Konzervirano voće često dolazi u sirupu ili zaslađenom soku, pa potražite konzerve bez dodanog šećera; jer porcija voća iz konzerve bez dodanog šećera otprilike odgovara porciji svježeg voća.

Kad se radi o konzumiranju šećera, najvažnije je s čim smo ih unijeli u tijelo: jer hrana koja sama po sebi prirodno ne sadrži šećere već su oni dodani (kao npr. u sokovima ili kolačima) drugačije utječe na tijelo od hrane koja sadrži šećere, poput npr. svježeg voća, objasnila je dijetetičarka specijalizirana za sportsku prehranu, dr. Rayanne Nguyen.

- Za što zdraviju prehranu treba ograničiti hranu s dodatkom šećera i jesti barem dvije porcije voća dnevno, i to onog koje sadrži samo prirodne šećere - kaže Nguyen, jer organizmu prirodni šećeri iz voća ne škode, za razliku od namirnica s dodanim šećerima. 

Obiteljski festival u parku uz ilustracije, pokuse, jazz

1/2

Dijetetičarka je objasnila i da većina provedenih istraživanja pokazuje da ne jedemo dovoljno svježeg voća i povrća da bi šećer iz njih loše na nas djelovao, no treba pripaziti kad konzumiramo prerađeno; osušeno ili konzervirano voće kojem se često šećeri i dodaju, pa obično takvo voće sima i najviši udio šećera.

Sušeno voće

Čak i bez dodatka šećera, pola šalice suhog voća ima otprilike istu količinu prirodnog šećera kao jedna šalica svježeg voća, zbog čega se preporučuje suho voće na čijem pakiranju piše da je bez šećera.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

- Osim šećera, na etiketi potražite zaslađivače, saharoze, glukoze, dekstroze, fruktoze, sirup, nektar, koncentrat soka, meda ili melase; sve je to najbolje u sušenom voću izbjegavati - kaže Nguyen.

Konzervirano voće

Konzervirano voće često dolazi u sirupu ili zaslađenom soku, kaže Nguyen, pa potražite konzerve bez dodanog šećera: jer porcija voća iz konzerve bez dodanog šećera otprilike odgovara porciji svježeg voća.

Foto: screenshot/facebook

Neko svježe voće

Čak ni ako imate dijabetes, ne trebate jesti samo voće s malim udjelom prirodnih šećera, kaže dijetetičarka koja umjesto toga preporučuje uparivanje voća s proteinima, što može zaustaviti rast šećera u krvi. 

Foto: screenshot/facebook

- Budući da smo svi biološki različiti imamo različite ciljeve i prehrambene navike, posavjetujete se s dijetetičarom ako mislite da ipak trebate voće  birati ovisno o tome koliko šećera sadrži - dodala je za Real Simple.

Voće s visokim udjelom šećera:

Grožđe

Šalica grožđa ima oko 16 grama šećera.

Trešnje (slatka sorta)

Trešnje imaju 13 grama šećera na 100 grama, pa jedna šalica trešanja ima oko 17 grama šećera.

Mango

Mango sadrži 14 grama šećera na 100 grama, što znači da šalica sadrži 23 grama šećera. 

Šipak

Šipak ima 14 grama šećera na 100 grama, pa ćete sa šalicom šipka unijeti 23 grama šećera.

Banane

Banane imaju 12 grama šećera na 100 grama, pa jedna srednja banana ima oko 14 grama šećera.

Borovnice

Na 100 grama imaju oko deset grama šećera, pa je u šalici borovnica malo manje od 15 grama šećera.

Od sredine tjedna očekuje nas stabilnije vrijeme, a za vikend porast temperatura.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije