Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči noći vještica

Dijetetičari o najkaloričnijim slatkišima i čokoladama: 'Djeci radije dajte bademe umočene u kečap ili paprike punjene rižom'

Shutterstock
30.10.2022.
u 14:45

Slatkiši s najviše kalorija su M&M's bomboni, a slijedi ih Kinder Surprise čokoladno jaje

Noć vještica ili Halloween poznat je po tome što se taj dan jede puno slatkiša. Međutim, dijetetičari smatraju da pretjerano uživanje u slatkišima može potaknuti nezdravi odnos prema junk foodu, odnosno brzoj hrani. Stručnjaci su zato odlučili kroz Mail Online analizu pokazati koliko samo jedna mala čokoladica ima kalorija, te su podijelili što bi roditelji trebali dati svojoj djeci u zamjenu za slatkiše i čokolade, piše Daily Mail.

Ovo ne možemo ni zamisliti: Evo kakva se sve hrana nudi u McDonald's restoranima diljem svijeta:

1/16

Analizirali su najpopularnije čokoladice koje djeca najčešće jedu. Tako su prvi slatkiš bili M&M's bomboni, za koje su stručnjaci otkrili da su najkaloričniji od nekoliko promatranih čokolada, s vrećicom od 22 grama koja sadrži 116 kalorija i 12 grama šećera. Ni Kinder Surprise ne zaostaje, jer svako jaje ima 110 kalorija i 10 grama šećera. Maoam Stripes imaju 99 kalorija i 15 grama šećera po štapiću od 25 grama, dok Haribo bomboni imaju 86 kalorija i 12 grama šećera po vrećici od 26 grama. 

Foto: MailOnline

Djeci u dobi od sedam do deset godina, kaže da ograniče unos slobodnih šećera na samo 24 grama dnevno, što je oko šest kocki šećera. Dijetetičar Duane Mellor tvrdi da je bolje poticati zdraviji pristup hrani, nego ograničavati što se smije, a što ne smije jesti. Jedan od načina da se to učini bilo bi ponudit zdravije opcije koje su predstavljene na uzbudljiv i poželjan način od tradicionalnih slatkiša i čokolade. Kaže i da bi se djecu moglo poticati da svjesno konzumiraju svoje slatkiše, što uključuje obraćanje pažnje na sve okuse, umjesto da ih odmah pojedu. 

Uoči Halloweena, predložio je da roditelji djeci nude bademe umočene u kečap, da podsjećaju na krvave nokte, ili voće izrezano u neki dizajn na temu Noći vještica. NHS preporučuje paprike punjene rižom, s izrezbarenim licem koje podsjeća na zombija, kao zdravu užinu. 

- Ključno je da se djeca zdravo hrane, kako bi im se omogućilo da stvore zdrave i dobre navike prema hrani, te kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje kratkoročno i dugoročno - rekla je Julie Lanigan, dijetetičarka za djecu.

Znate li od čega je napravljena popularna čokoladica KitKat? Ovo sigurno niste znali!  

Komentara 1

KO
Kolibri
17:50 30.10.2022.

Znaci paprike punjenje rizom ili bademe s kecapom ce dijete rado uzeti kao zamjenu za cokoladni slatkis? Fuuuuujj!! Ovo je mogao napisati samo netko tko uopce nema djece!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije