Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doveli ih do vrhunca...

Detaljno su snimali ženski mozak tijekom orgazma i došli do fantastičnih otkrića!

seks, orgazam
Foto: Thinkstock
1/3
12.10.2017.
u 18:17

10 heteroseksualnih žena ušle su u fMRI skener i stimulirale se do orgazma. Potom su ponovili eksperiment, ali su žene morali do orgazma dovesti njihovi partneri.

Dosad najdetaljnije istraživanje o aktivnosti mozga tijekom ženskog orgazma otkrilo je zašto žene u tom stanju osjećaju manje boli i pokazalo da "isključivanje nije potrebno", piše New Scientist

Znanstvenici su imali velikih problema u provedbi istraživanja jer nije jednostavno "snimati" aktivnost mozga tijekom orgazma. - Skener tipa fMRI je najmanje seksi mjesto na svijetu - kazala je Nan Wise sa sveučilišta Rutgers iz New Jerseya.

seks, orgazam
1/3

Deset žena se samozadovoljavalo do orgazma

- Bučan je, klaustrofobičan i hladan - dodala je. Najveći problem ovog istraživanja bilo je što glava tijekom snimanja mora biti mirna - samo maleni pokret čini prikupljene podatke potpuno neupotrebljivima.  Unatoč tim preprekama, Wise i njezini kolege "regrutirali" su 10 heteroseksualnih žena koje su ušle u fMRI skener i samozadovoljale se do orgazma. Potom su ponovili eksperiment, ali su žene morali do orgazma dovesti njihovi partneri. 

Kako bi glava žene u toj delikatnoj situaciji ostala mirna, istraživači su im pod njih stavili "improvizirani" stabilizator i akcija je krenula - pratili su aktivnost mozga u intervalima od 20 sekundi kako bi zabilježili što se događa prije, tijekom i nakon orgazma. 

Veća tolerancija na bol

U istraživanju provedenom 1985. godine otkriveno je da tijekom samozadovoljavanja i orgazma žene manje osjećaju bolno stiskanje za prst i toleriraju više boli. Rezultati su pokazali da se sposobnost žene da podnese bol povećava za 75 posto tijekom stimulacije, dok se gotovo udvostruči razina na kojoj žena osjeća bolno stiskanje prsta. 

Tim od Nan Wise je sada uspio objasniti i zašto se to događa. U trenutku orgazma dorzalne raphe jezgre u mozgu postaju aktivnije. Ta "regija" u mozgu igra glavnu ulogu u kontroli "ispuštanja" neurotransmiterska kemikalije serotonina koji djeluje kao anestetik, odnosno smanjuje osjećaj boli. 

Zabilježili su i jaču aktivnost u dijelu mozga nazvanom "nucleus cuneiformis" koji je dio sustava koji nam pomaže da kontroliramo bol. - Čini se da su ove dvije aktivnosti zajedno, barem djelomično, zaslužne za 'prigušenje' boli tijekom ženskog orgazma - kazala je Wise. Njezin tim je pronašao i dokaze koji pobijaju tezu da se ženski mozak "isključuje" tijekom orgazma. 

Žene se tijekom orgazma ne "isključuju"

Ovo istraživanje je pokazalo da se aktivnost mozga u regijama zaduženima za kretanje, osjećaje, pamćenje i emocije pojačava ususret orgazmu, potom doživljava svoj vrhunac i ponovno pada. - Nismo pronašli dokaze da se neke regije u mozgu deaktiviraju tijekom orgazma - kazala je Wise.    

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo su znakovi da žena želi seks. Prepoznajte ih!

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar VIVAESPANA
VIVAESPANA
18:39 12.10.2017.

interesantna studija... istrazivati prag tolerancije zena na bol pri orgazmu... sado-mazohisti ce biti odusevljeni rezultatima istrazivanja

AU
austrougarskigeneral
18:32 12.10.2017.

uživaju one sve u orgazmu

DO
DonQuijote
19:36 12.10.2017.

Super, znači mogu je stiskati za prst dok svršava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije