Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recept svestrane zaljubljenice u torte

Desert za koji će se tražiti kriška više: Cheesecake od jestivog tijesta za kekse i Nutelle

Facebook/anasbaking
16.05.2021.
u 07:00

Za sebe autorica kaže da je zaljubljenica u torte, ali i u znanost koja se krije iza njihove pripreme, s donosimo recept za njen cheesecake od tijesta za kolačiće i Nutelle!

Autorica ovog recepta - inače studentica, blogerica, samouka pekarica i zaljubljenica u fotografiju Ana Zelić recepte za svoje kreativne deserte dijeli na društvenim mrežama i na svom blogu Ana's Baking Chronicles, a kad vidite kako njene slastice izgledaju, i sami ćete shvatiti kako je jedina dilema koju možete imati - koju odabrati...

Za sebe ova svestrana pekarica kaže da je prava zaljubljenica u torte i u znanost koja se krije iza njihove pripreme, a donosimo recept za njenu tortu/kolač - 'Nutella Cookie Dough Cheesecake' ili 'Cheesecake od jestivog tijesta za kekse i Nutelle' - koji se ne peče.

Sastojci za kalup promjera 18-20 cm. (Za kalup promjera 20 cm samo u izradi podloge umjesto 100 g keksa koristite 130  i 65 g maslaca).

Podloga:

100 g mljevenog McVitie's Digestive keksa

50 g otopljenog maslaca

Dno kalupa obložiti papirom za pečenje. Pomiješati mljevene kekse i rastopljeni maslac, rasporediti ih po dnu i utisnuti žlicom ili čašom. Staviti u frižider 20-tak minuta da se stisne.   

Jestivo tijesto za kekse:

200 g brašna preprženog na tavi

120 g maslaca sobne temperature

60 g smeđeg šećera svijetli muscovado

60 g bijelog šećera

50 g čvrstog jogurta sobne temperature prstohvat soli

100 g nasjeckane tamne čokolade min. 50%  

Za tijesto najprije treba tostirati brašno u tavi na laganoj vatri, 4-5 minuta. Ostaviti da se malo ohladi kako ne bi rastopilo maslac. U srednje velikoj zdjeli, koristeći ručni mikser, miksajte omekšali maslac i šećere 2-3 minute pa dodajte jogurt i prstohvat soli.

Sigurno će vam biti žao što ovo s vrećicama niste znali ranije

1/5

Miksajte dok se ne sjedini. Na kraju dodajte brašno i nasjeckanu čokoladu pa miksajte tek toliko da se sjedini. Stavite u frižider 20-30 minuta kako bi ga lakše rasporedili po sloju keksa. Nakon što se sloj keksa stvrdnuo, a tijesto malo ohladilo, koristeći jednokratne plastične rukavice složite sloj preko mljevenog keksa.

Najbolje je trgati komadiće i kad sve popunite onda rukama poravnati i utisnuti da izgleda jednolično i ravno. Staviti u frižider 20-30 minuta prije stavljanja kreme.  

Krema

180 g krem sira Philadelphia ili Vivis, sobne temperature

200 g mascarponea sobne temperature

240 g Nutelle

150 g vrhnja za šlag (36 % m.m.)

 50 g rastopljene čokolade min. 50%

30 g šećera u prahu (prosijati)

Za kremu se prvo rastopi čokolada na pari ili u mikrovalnoj (u kratkim intervalima po 20-30 sec kako ne bi izgorjela) i ostaviti da se malo ohladi, ali da i dalje bude rastopljena. Čokolada daje strukturu kremi jer u frižideru prelazi u kruto stanje pa nije potrebna želatina.

Miksajte krem sir i mascarpone sa šećerom u prahu dok se ne sjedini. Dodajte Nutellu i rastopljenu čokoladu i miksajte toliko dugo dok ne dobijete lijepu homogenu smjesu.

Na kraju umiješajte špatulom vrhnje za šlag koje ste prethodno izmiksali u mekani šlag. Prelijte kremu preko slojeva keksa i tijesta za kekse pa poravnajte malom metalnom špatulom.

Stavite u frižider minimalno na tri do četiri sata, da se stisne. Ohlađeni cheesecake možete ukrasiti kuglicama od preostalog tijesta za kekse i čokoladnim ganacheom.  Dobar tek!

Stalno se spominje "prodavanje boze". Znate li što je boza?

Komentara 2

MO
montello
19:31 16.05.2021.

njam lijepo

PE
PetiElement
09:20 16.05.2021.

Kaj postoji i "nejestivo" tijesto za kekse?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije