Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Soja, med, zeleni čaj...

Dermatolozi otkrivaju: Ovih šest prirodnih pripravaka pomaže kod većine kožnih stanja i bolesti

Shuttershock
11.12.2020.
u 07:00

Kupka od zobenih pahuljica može smiriti nadraženu kožu, a zob se često preporučuje i kod opeklina od sunca, ekcema i osipa od otrovnog bršljana, kako bi se ublažila crvena, upaljena područja.

Izgled kože uvelike odražava naše psihičko i fizičko stanje, a građa i direktna izloženost okolišu kožu čine podložnom ozljedama i oboljenjima. No premda nam razne kožne bolesti i stanja često uz fizički predstavljaju i psihički problem i izazivaju razne smetnje, američka estetičarka i vlasnica istoimenog beauty brenda Joanna Vargas kaže kako 'nema potrebe trčati dermatologu za svaki problem na koži, jer mnoge možemo i sami riješiti'.

Premda su stručno mišljenje i ciljani proizvodi često najbolje rješenje za određena stanja kože, Vargas kaže kako za razne probleme i stanja kože 'prirodni preparati koje svi imamo doma mogu biti izvrsna zamjena dermatološkim rješenjima' 

Ipak, i kod 'prirodnih proizvoda koji se nanose na kožu treba biti oprezan, upozorava profesorica dermatologije iz Medicinske škole McGovern na UT Health u Houstonu dr. Rajani Katta, jer i oni potencijalno mogu izazvati neke neželjene nuspojave, poput npr. alergijskog dermatitisa.

Foto: screenshot/facebook

Zato je, kaže dr. Katta, za kožu najsigurnije koristiti one 'najprirodnije proizvode' - odnosno hranu.

Poznato je da mnoge temeljne namirnice, poput voća, povrća, orašastih plodova i drugih prirodnih ekstrakata, djeluju na zdravlje i izgled kože, kose i noktiju. One tako kožu mogu umiriti, hidratizirati i izboriti se s upalama, ali mogu koži pružiti i antioksidanse, piling ili je posvijetliti - zaključuje dr. Katta i izdvaja šest potpuno prirodnih sastojaka koji lokalno mogu koristiti kao lijekovi i donijeti olakšanje kod nekih uobičajenih bolesti kože.

1. 'Gorka' Epsom sol

Ovaj se jednostavni sastojak može kupiti u gotovo svim trgovinama sa zdravom hranom, a koristi se za boru protiv upala, iritacije i dehidracije kože, te smiruje i zaglađuje bore i ujednačava izgled kože."

- Izvrsna je i za piling ili kupku jer je bogata magnezijem koji ima važnu ulogu za preko 300 metaboličkih procesa u tijelu, uključujući regulaciju krvnog tlaka i imunološku potporu - kaže dr. Katta. Također, može pomoći izbaciti toksine i opustiti mišiće, a kombinacija s raznim eteričnim uljima daje izvrstan hidratantni piling.

Foto: Shuttershock

Kako se koristi: Za kupku dodajte šalicu soli u toplu vodu i uživajte u slanoj kupki jednom ili dvaput tjedno. Za piling pomiješajte četvrtinu šalice maslinovog ulja, pet kapi esencijalnog ulja lavande, tri žličice Epsom soli i jednu žličicu zelenog čaja (oko dvije vrećice). Sastojke miješajte dok ne dobijete konzistenciju paste, a po potrebi dodajte još Epsom soli ili maslinovog ulja. Lagano umasirajte pastu po vlažnoj koži tijela.

2. Zeleni čaj

Zeleni čaj smanjuje upale i uklanja slobodne radikale i tako se bori protiv starenja, kaže dr. Katta. Također, nježan je i smirujući za kožu, a njegov epigalokatehin-3-galat (EGCG) djeluje kao protuupalno, antioksidativno i prirodno sredstvo za sunčanje s fotoprotektivnim učinkom. No iako je izvrstan za dodatnu zaštitu od sunca, dermatolozi upozoravaju da ne može potpuno zamijeniti kreme sa faktorom. 

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Kako se koristi: Napravite toner za lice koji se može koristiti protiv oticanja kože oko očiju. Pomiješajte četvrtinu šalice zelenog čaja s četvrtinom šalice hamamelisa (vještičina lijeska) koja se isto može pronaći u većini trgovina zdrave hrane. Ako želite, dodajte i pola šalice ružine vodice. Stavite tekućinu u bočicu s raspršivačem i čuvajte u hladnjaku, najaviše deset do 14 dana.

3. Manuka med

Ovaj med s Novog Zelanda smatra se najzdravijim na svijetu, a kao i druge vrste meda nije samo antibakterijsko i protuupalno, već i antivirusno i protugljivično sredstvo, što znači da se može koristiti za borbu protiv upala i ubrzati proces zacjeljivanja kože. Osim toga, zbog flavonoida se koristi u borbi s aknama i za kožu sklonu mrljama i ožiljcima: studije su otkrile da med može smanjiti veličinu i trajanje mrlji od akni.

Foto: screenshot/facebook

Kako se koristi: Za borbu protiv upala ili kod visoko reaktivne kože, dermatolozi preporučuju miješanje jedne žlice Manuka meda sa žlicom matcha praha (ili zelenog čaja ili kamilice) i ulja slatkog badema. Za suhu kožu možete napraviti i masku od meda: jednu žlicu Manuka meda pomiješati sa jednom žlicom maslinovog ili bademovog ulja i s četvrtinom pasiranog avokada. Nanesite na lice 15 do 20 minuta jednom ili dva puta tjedno.

4. Zob

Kupka od zobenih pahuljica može smiriti nadraženu kožu, a zob se često preporučuje i kod opeklina od sunca, ekcema i osipa od otrovnog bršljana, kako bi se ublažila crvena, upaljena područja. Istraživanja pokazuju da koloidna zobena kaša pokazuje i blaga protuupalna svojstva, kaže dr. Katta.

Foto: Shuttershock

Kako se koristi: Zob treba usitniti u fini prah koji se onda dodaje u toplu kupku (voda bi trebala brzo postati bijela i 'mliječna'). U njoj se najbolje namakati od deset do 15 minuta.

S koliko godina i na koji način s djecom razgovarati o financijama?

1/3

5. Soja

Bogata je omega-3 masnim kiselinama, B vitaminima i vlaknima, a ima i antioksidativne i antikancerogene prednosti.

- Pokazalo se da soja obično smanjuje hiperpigmentaciju, poboljšava elastičnost kože, podupire ravnotežu sebuma i povećava razinu stanične vlage - kaže dr. Katta. Osim toga, može smanjiti fotostarenje kože zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.

Foto: Shuttershock

Kako se koristi: Napravite hidratantno mlijeko za blagi piling kože: dvije žličice muškatnog oraščića u prahu pomiješajte sa četiri žlice sojinog mlijeka i jednu do dvije žličice običnog grčkog jogurta. Razmažite ovo po licu i jednu minutu masirajte kružnim pokretima. Ostavite da odstoji na licu jednu minutu prije nego što isperete mlakom vodom. Ponavljajte svakodnevno.

6, Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je vrlo učinkovito hidratantno sredstvo, a studije su pokazale da poboljšava razinu vlažnosti kože i smanjuje gubitak vode, kaže dr. Katta.

Foto: screenshot/facebook

Kako se koristi: Nanesite ga izravno na bilo koje suho područja kože, uključujući i lice, preporučili su dermatolozi za Real Simple

Horoskop za 2021.: Lavovi će morati staviti svoje partnere na prvo mjesto

Horoskop za 2021.: Lavovi će morati staviti svoje partnere na prvo mjesto.

Horoskop za 2021.: Lavovi će morati staviti svoje partnere na prvo mjesto.

Objavljuje Večernji list u Subota, 5. prosinca 2020.

Komentara 1

MO
montello
18:00 11.12.2020.

sve točno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije