Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'face taping'

Dermatolozi o viralnom trendu ljepljenja lica trakom: 'Ima kratkotrajni učinak, ali i hrpu mogućih posljedica'

Instagram/@maisonlefevre_massage
14.09.2022.
u 12:30

Korištenje ljepljive trake na koži može oštetiti njenu barijeru i izazvati crvenilo, iritaciju i izbijanje akni, rekao je plastični kirurg dr. Michael Horn, a mnogi se tretmanu protive i jer se radi doma, bez nadzora stručnjaka.

Premda nekima možda zvuči kao dobra ideja da se koža gdje je najviše naborana zategne i zalijepi da se ne miče; mnogima je jasno da rješenje za problem bora i starenja ne može biti baš tako jednostavno, te da nam TikTok trendovi poput face tapinga (lijepljenje lica) neće preko noći osigurati mladoliki izgled.

Tri stvari koje morate napraviti da vam make up potraje cijeli dan

1/8

- Ideja face tapinga je možda tek nedavno postala 'turbo' popularna na društvenim mrežama, no definitivno nije riječ o ničem novom što ljudi ne rade već godinama - kaže dermatologinja i osnivačica tvrtke za njegu kože Maei MD, dr. Rebecca Marcus.

Što je face taping i zašto je tako popularno?

“Riječ je o lijepljenju medicinske trake na kožu za trenutačni lifting učinak ili držanju trake preko noći za dugotrajniji rezultat; kako bi se spriječilo pomicanje mišića i tako smanjilo stvaranje bora, objasnila je dr. Marcus.

A iako se zagovornici kunu da ima čitav niz dobrobiti; od dugoročnog smanjenja bora do limfne drenaže; stručnjaci su skeptični prema face tapingu; a ako neki od njih i vjeruju da ljepljiva traka daje nekakve rezultate; jasno upozoravaju na posljedice.

Brzi, ali samo privremeni učinak

- Nisam vjerovala u učinkovitost face tapinga, no sve se više mojih pacijenata kune da djeluje - rekla je dermatologinja dr. Roberta Del Campo.

“Zato sam i sama isprobala preko noći, a ujutro sam zaista vidjela učinak zaglađivanja.”

Ipak, Del Campo upozorava kako dugotrajno zatezanje kože trakom može previše kočiti mišiće, zbog čega oni počinju snažnije rade i previše jačaju.

"Kada ti mišići od napornijeg rada postanu deblji, rezultat mogu biti još dublje bore!"., kaže.

Ona zato ne preporučuje da se traka na licu ostavlja preko cijele noći, već eventualno nekoliko sati, prije nekog važnog događaja.

- Tako ćete na kraće vrijeme dobiti malo mekši i popeglaniji izgled, sli bez potencijalnog rizika od povećanja i rasta mišićnih stanica, što se može dogoditi zbog dugotrajne i redovite upotrebe ljepljive trake"

Ipak, za razliku od Del Campo, dermatologinja dr. Marisa Garshick nije, kaže, kad je o koži riječ, uopće ljubiteljica takvih 'instant' rješenja pa naglašava kako postoje mnogo bolji i učinkovitiji načini smanjena bora; a s njom se slaže i većina drugih liječnika.

'Više štete nego koristi'

- Korištenje ljepljive trake na koži može oštetiti njenu barijeru i izazvati crvenilo, iritaciju i izbijanje akni - rekao je plastični kirurg dr. Michael Horn, a mnogi se ovom tretmanu protive i jer se radi kod kuće i bez nadzora stručnjaka.

- Može rezultirati čak lezijama kože ili drugim ozbiljnim problemima - kaže dermatolog dr. Angelo P. Thrower i dodaje:

"Iako se možda čini bezopasno, ljepilo s trake može izazvati mnoge probleme pa ne preporučujem da face taping radite sami kod kuće, a ni nigdje drugdje jer ne mislim da funkcionira!", zaključio je dr. Thrower za Huff Post.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije